glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateUltima oră

Nereguli majore la ouăle de import

Două unităţi din ţară care comercializau ouă de import s-au ales cu activitatea suspendată iar altele cu amenzi, în urma controalelor făcute de ANSVSA şi poliţişti

Din 25 martie şi până pe 12 aprilie, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) împreună cu Inspectoratul General de Poliţie au desfăşurat la nivel naţional o serie de controale pentru a verifica felul în care se face comerţul cu ouă provenite din import, în special din alte state membre UE. Verificările au fost făcute atât pe şosele cât şi la unităţile de destinaţie (centre de ambalare a ouălor, depozite frigorifice, unităţi de procesare etc…)

„În cadrul acestei acțiuni au fost verificate 2.220 de obiective: 535 de mijloace auto utilizate pentru transportul ouălor, 56 de centre de ambalare ouă, 108  unități de depozitare ouă, 7 unități de procesare a ouălor, precum și 1.514 de unități de vânzare cu amănuntul care comercializează ouă. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 86 de sancţiuni în valoare de 319.280 de lei și au fost emise 2 ordonanțe privind suspendarea activității unor unități” se arată într-un comunicat al ANSVSA. Conform instituţiei amintite, cel mai adesea, operatorii unităţilor care au primit ouă din alte state membre UE nu au notificat autorităţile sanitar veterinare, nu au respectat normele sanitare-veterinare privind condiţiile de igienă şi temperatură pe durata transportului precum şi la nivelul unităţilor de ambalare, procesare, depozitare şi comercializare a ouălor.

De asemenea au fost constatate deficienţe privind marcarea şi etichetarea ouălor de import, lipsa procedurilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi compatere a dăunătorilor în cazul unorprocesatori, precum şi neajunsuri în ce priveşte depozitarea şi eliminarea deşeurilor şi a subproduselor care nu erau destinate consumului uman.

O altă neregulă des întâlnită în cazul unor firme din România care importă ouă este legată de felul în care acestea sunt depozitate sau vândute. În multe cazuri acestea au fost „găzduite” sau comercializate în unităţi care nu erau înregistrate sanitar-veterinar.

Probleme au mai fost şi în ce priveşte controlul proceselor de ambalare, procesare, depozitare şi comercializare a ouălor, dar şi atunci când a venit vorba despre asigurarea trasabilităţii acesora.

Inspectorii ANSVSA mai spună că au descoperit, pe parcursul controalelor, şi vehicule care transportau ouă dar care nu erau igienizate pentru o asemenea activitate.

 

 

Sursa foto: opiniatransilvană.ro

 

Tags