glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAnchetă

Misteriosul Touareg negru al Primăriei Deva

deschidere micFostul primar, Petru Mărginean, din rațiuni de imagine publică, se deplasa prin Deva fie cu o bicicletă electrică, fie cu o Dacia Duster sau chiar cu autoturismele televiziunii soției, Antena 1 Deva. Nu același lucru se întâmpla când Mărginean pleca în deplasări  în afara localității.

Mașina de „fală” a fostului primar, Petru Mărginean, a fost un  Volkswagen Touareg negru pe care însă edilul îl folosea doar în afara localității, pozând astfel într-un personaj modest. Autoturismul de teren cu care se deplasa atât în interes de serviciu, cât și în călătoriile private, a fost achiziționat de administrația publică locală cu aprobarea „mașinii de vot” numită oficial Consiliu Local, în septembrie 2014.

Comisia Locală de Ordine Publică, dotată cu maşină de lux

Pentru că era nepopular să-și achiziționeze o mașină de lux și risca să atragă atenția asupra sa, Mărginean a găsit o portiță să facă achiziția autoturismului cât mai discretă. El a modificat, prin Hotărârea 358 / 29.09.2014, Regulamentul de organizare și funcționare a Comisiei Locale de Ordine Publică a municipiului Deva. Această comisie este formată din primar, șefii Poliției Municipale și ai Poliției Locale, secretarul municipiului și trei consilieri locali. Atribuțiile acestei comisii sunt legate de buna coordonare a instituțiilor de ordine publică din localitate, de coordonarea activității Poliției Locale și avizarea planurilor și strategiilor privind menținerea ordinii publice în municipiul Deva. Comisia se întrunește, de regulă, trimestrial. În mod normal, o astfel de comisie nu ar fi avut nevoie să fie dotată cu un autoturism, cu atât mai mult cu cât aproape toți membrii acesteia aveau dreptul să folosească mașini de serviciu. Și totuși… în Regulamentul de organizare și funcționare aprobat de Consilul Local la capitolul IV art. 7( 1) este prevăzut: „Pentru buna desfășurare a Comisiei Locale de Ordine Publică a municipiului Deva, sunt necesare: autovehicul marca Volkswagen Touareg V 6 TDI Blue Motion, având seria motor CRC113911 și seria șasiu WVGZZZ7PZDD026423, serie pneuri Pirelli Scorpion 265/50/R19, culoare neagră, având număr de înmatriculare  HD – 10 – PMD”.

Luxul discret al lui Mărginean, plătit scump din banii devenilor

Practic, prin hotărârea consilierilor locali, nu numai că s-a aprobat achiziționarea unui autoturism pentru o comisie care nu necesita acest lucru, ci era prevăzut cu exactitate ce autoturism va intra în dotarea acesteia. În nici doi ani de funcționare, autoturismul care, teoretic, trebuia să circule doar în interesul Comisiei de  Ordine publică, a rulat peste 80.000 de kilometri. Surse din Primăria Deva susțin că cele mai multe drumuri au fost făcute în interesul personal al primarului Petru Mărginean. Un reprezentant de vânzări al firmei Volkswagen în România ne-a confirmat că Touareg-ul cu datele de identificare menționate în Hotărârea Consiliulului Local este o ediție de lux, dotată cu toate echipările posibile. Un asemenea autoturism ajunge la prețul de peste 60.000 de euro.

Tags