glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ministrul Oros: Învățământul dual agricol este soluția pentru criza de forță de muncă

Învățământul agricol dual, printr-un parteneriat stabil între agenții economici și instituțiile de învățământ, reprezintă soluția realistă pentru criza forței de muncă responsabile și calificate în agricultură, consideră ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Acesta a avut marți o întâlnire cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos (Olanda) în România, Roelof van Ees, al cărei scop a fost de a discuta subiecte ce vizează învățământul agricol românesc și situația reală a acestuia, măsuri pentru relansarea învățământului tehnic în România, promovarea experienței olandeze în domeniu, conform unui comunicat al MADR.

‘Soluția realistă pentru criza de forță de muncă calificată și responsabilă în agricultură este învățământul agricol dual, printr-un parteneriat stabil între agenții economici și instituțiile de învățământ. În acest fel, elevii ar beneficia de o pregătire practică corespunzătoare și de angajare imediat după absolvire, iar agenții economici parteneri (ferme, unități de procesare etc.) și-ar putea forma viitorii angajați, iar rezultatele ar apărea într-un timp scurt și cu costuri reduse’, a afirmat Adrian Oros.

Atât ministrul Adrian Oros, cât și Roelof van Ees au împărtășit ideea că în domeniul agricol rezultatele pot fi atinse într-un timp scurt, dacă se creează premisele unei educații bine fundamentate.

Ambasadorul Olandei la București apreciază că zonele rurale din România au un potențial ridicat, cunoscută fiind fertilitatea solului, iar Olanda poate pune la dispoziția țării noastre toate resursele necesare pentru o cooperare cât mai strânsă între parteneri în ceea ce privește educația agricolă, în contextul în care cadrul general de colaborare este stabilit.

În cadrul târgului INDAGRA 2019, România și Olanda au încheiat un parteneriat cu durata de 5 ani pentru dezvoltarea educației agricole. Prin acest acord, învățâmântul agricol românesc va beneficia de sprijin din partea unor instituții de învățământ din Olanda, cele două state urmând să desfășoare o serie de proiecte comune, schimburi de experiență și transfer de know-how pentru o agricultură circulară – un model de agricultură sustenabilă. În acest sens, învățământul agricol din România va avea oportunitatea de a învăța și de a identifica soluții inspirate din bunele practici ale sistemului de învățământ olandez.

Etapa următoare necesită planuri concrete de acțiune și măsuri astfel încât parteneriatul dintre România și Olanda să fie pus în practică prin programe și proiecte. În acest sens, Roelof van Ees i-a adresat ministrului Adrian Oros invitația de a efectua o vizită în Olanda pentru a vedea la fața locului expertiza de care dispune această țară și ceea ce are de oferit în mod concret în privința învățământului agricol, se menționează în comunicat.

La rândul său, ministrul Adrian Oros a mulțumit pentru sprijinul acordat de Olanda acestei cooperări, apreciind că lucrul în echipe mixte romano-olandeze poate conduce la rezultate concrete, iar România poate câștiga know-how și, în timp, poate demara proiecte de succes ce vor conduce la reformarea sistemului educațional agricol.

Bottom of Form

 

Back to top button
Close
Close