glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ministrul Agriculturii: Plafonarea prețurilor la raft este o prostie mare

Plafonarea prețurilor la raft este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că în primul rând îl distrugem pe producătorul mic, care este român, iar pe de altă parte încurajăm specula, a declarat, joi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la începutul ședinței de Guvern.

„Am văzut în ultima perioadă apeluri făcute de unii să se plafoneze prețul (alimentelor n.r.) la raft, asta este din punct de vedere economic o prostie mare, pentru că, dacă plafonăm doar prețul la raft, în primul rând îl distrugem pe producător, pe producătorul mic, care este român. Pe de altă parte încurajăm specula. Ceea ce încercăm să facem noi de două săptămâni: stăm cu fiecare filiera de produs la masă, producător, procesator, comerciant și încercăm să-i determinăm ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare verigă a acestui lanț să fie discutată și să o stabilim de comun acord până trece această criză, după ce trece criza, pot să-și înceapă iarăși războiul comercial între ei, dar până atunci încercăm să ne asiguram că nu se întâmplă acest lucru”, a precizat Oros.

El a subliniat că deocamdată agricultura și industria alimentară funcționează, dar atunci când va fi nevoie va interveni prin măsuri de sprijin și scheme de ajutor de stat ca să încurajeze acele sectoare deficitare.

„Sunt într-adevăr produse deficitare, cel puțin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum. Asta se datorează în primul rând și evoluției de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari și mai ales partea de reproducție, și mai puțin avem probleme la alte produse. Sigur, noi gândim în paralel și atunci când va fi nevoie – deocamdată agricultura și industria alimentară funcționează – dar atunci când va fi nevoie să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat să încurajăm exact acele sectoare care sunt deficitare și care ar putea fi un avantaj în această perioadă, să relansăm aceste sectoare”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Referitor la plafonarea prețurilor la produse alimentare, premierul Ludovic Orban a menționat că este greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil, pentru că întotdeauna se creează un decalaj între cerere și ofertă.

„În privința plafonării vă spun foarte clar că este greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil, pentru că întotdeauna când se creează un decalaj între cerere și ofertă și acum a crescut exploziv cererea la o ofertă oarecum redusă… Hai să fim cinstiți, toate restricțiile de transport de marfă, toate problemele care au apărut în lanțul de producție și în general pe lanț au generat discontinuități în aprovizionare și au redus un pic oferta. Ori în condițiile acestea și din cauza unei panici instituite artificial, de multe ori prin anunțuri și prin fake news-uri, s-a generat o creștere a consumului și a cumpărărilor, s-a creat această oportunitate”, a subliniat Ludovic Orban.

El consideră că soluția cea mai bună în această perioadă este de a crește producția și de a avea permanent în vedere asigurarea unei oferte crescute, care să fie cât mai aproape de nivelul cererii. „Eu vă spun limpede, sunt produse la care dacă se aplică mecanismul, pe care l-am văzut prin tot felul de năzdrăvănii de proiecte legislative, se va crea penurie. Produsele respective vor dispărea de pe piață și abia atunci vor apărea cu adevărat probleme în momentul în care se fixează un preț administrativ care nu are nicio legătură cu realitatea economiei de pe piață și care nu ține cont că foarte multe produse sunt importate și că de multe ori există posibilitatea de a evita orice restricție administrativă. Adică este foarte simplu să fixezi un intermediar în import, cum fac mulți șmecheri din Belize, sau din orice paradis fiscal, care (…) practic îți aduce prețul la import la un preț foarte mare. Ori practic nu ai făcut nimic dacă ai instituit o plafonare, inclusiv în ceea ce privește teoriile de plafonare a adaosului comercial”, a mai spus premierul.

Orban a menționat că a vorbit cu președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, să facă o evaluare a evoluției prețurilor pe diferite categorii de produse. În context, șeful autorității de concurență a subliniat că „în momentul de față, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii piețe”.

„Noi avem o bază de date foarte bună a prețurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Prețurilor, în care avem toate prețurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanțurile din toată țara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din piețe și magazine mici și asta am demarat împreună cu ANPC și Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă și în zona comerțului tradițional. Comerțul tradițional este undeva la 40% din piață, 60% sunt magazinele din lanțurile de comercializare a alimentelor. Evident că lucrurile nu merg atât de bine, prețurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni. Sunt disfuncționalități în piață, dar nu e o disfuncționalitate generalizată. Vedem produse la care prețurile au scăzut, unele care rămân cumva constante și câteva la care avem creșteri de prețuri”, a subliniat Bogdan Chirițoiu.

Potrivit sursei citate, Autoritatea de Concurență va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de încălcare a legii, adăugând că în prezent există o investigație în acest sens.

„Situația o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigație în curs. Pot să fie și altele. În momentul de față, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii piețe. Aș susține ce a spus domnul ministru înainte și e important să ne asigurăm că lanțul logistic funcționează bine, atât pe plan intern cât și extern, să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar altfel piața pare să funcționeze bine în momentul de fața pe partea de produse alimentare”, a menționat Chirițoiu.

Back to top button
Close
Close