glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ce impact va avea criza coronavirus asupra industriei cărnii la nivel global

Criza coronavirus va avea un impact major asupra economiei mondiale și asupra stilului nostru de viață, spun experții pe baza datelor culese din diferite piețe blocate sub amenințarea coronavirusului.

„Știm că boala se va retrage în cele din urmă, dar nu știm cât de repede se va întâmpla asta. Știm, de asemenea, că acest șoc este oarecum neobișnuit, deoarece afectează elemente semnificative atât din oferta alimentară cât și din cerere: oferta va fi perturbată din cauza impactului pe care virusul îl are asupra vieții și bunăstării oamenilor, dar și a măsurilor care restricționează mobilitatea, mai sunt costurile mai mari ale activității din cauza restrângerii lanțurilor de aprovizionare și înăspririi modalităților de creditare. Cererea va scădea, de asemenea, din cauza incertitudinii, a comportamentului de precauție sporit, a eforturile de restrângere a mobilității și a creșterii costurilor care reduc capacitatea oamenilor de a cheltui”, a transmis Organizația pentru Alimentație și Agricultura a Națiunilor Unite (FAO), scrie EuroMeatNews.com.

În martie, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCED) și-a redus prognoza pentru creșterea economică la nivel global în 2020 de la 2,9% la 2,4%. Acesta ar fi cel mai scăzut nivel înregistrat de la criza financiară de acum un deceniu, avertizând ca o epidemie de coronavirus prelungită și mai intensă ar putea reduce la jumătate această cifră, chiar și la doar 1,5%.

Experții ONU au prezentat un scenariu negativ, în care Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) observă un deficit de 2 trilioane de dolari în veniturile de la nivel global, întrucât „business ca de obicei” nu mai este o opțiune într-o lume condusă de carantină în fața focarelor de coronavirus. „Trebuie să regândim sistemul, să diversificăm producția și să scurtăm lanțurile de valoare”, a declarat Isabelle Durant, șefa adjunctă a Organizației pentru Comerț și Dezvoltare a ONU.

Alimentele sănătoase vor fi mai scumpe

În timp ce majoritatea consumatorilor vor încerca să-și ajusteze cheltuielile într-o perioadă de nesiguranța din piață, vânzările unor diferite produse pot fi afectate puternic de scăderea nivelului de producție din cauza lipsei cronice de personal și de măsuri care ar putea închide producătorii mici de carne. De asemenea, mai este și problema termenului de valabilitate pentru produsele proaspete.

Categoria de produsele premium a fost deja afectată în majoritatea țărilor din UE, deoarece activitatea din sectorul HoReCa a fost oprită ca măsură de precauție. Acum, sistemele de raționalizare se pot aplica în mai multe țări, întrucât nevoia de a asigura rezerve pentru majoritatea cumpărătorilor crește din cauza volumelor mai mici de produse alimentare, în special a celor proaspete, provenite din țările afectate de această epidemie: Franța, Italia și Spania.

Raționalizarea alimentelor este un subiect de interes major în Marea Britanie în prezent, Guvernul amână o măsură atât de drastică, în timp ce oamenii de știință îndeamnă oficialii să facă acest lucru.

„Pe termen scurt, costul real al unei alimentații sănătoase poate crește din cauza majorărilor de preț pentru mărfurile perisabile, ceea ce ar avea un impact deosebit de negativ asupra gospodăriilor cu venituri mai mici”, potrivit raportului FAO.

De asemenea, țările care sunt în mare măsură dependente de importuri de mărfuri vor avea de îndurat prețuri afectate de întreruperea rutelor de transport și eventualele cazuri de închidere a fabricilor de procesare din cauza lucrătorilor infectați.

Coșmarul retailerilor

Comerțul cu amănuntul este, de asemenea, sub asediu, nu numai din cauza consumatorilor care cumpără mânați de panică, ci din cauza amenințării reale a Covid-19 care afectează personalul din acest sector. O creștere a consumului  la domiciliu este de așteptat să crească numărul de vizite la supermarketuri, transformând aceste sesiuni de cumpărături într-un pericol pentru retaileri.

„Lucram cu mai multe scenarii pentru a vedea impactul asupra afacerilor noastre, în special dacă personalul este expus la contactarea virusului. Încercăm să facem tot ce este nevoie pentru a atenua aceste riscuri. Nu am decis în cadrul Asociației să facem o recomandare de a se închide ghișeele asistate pentru alimente din magazine, dar aceasta este o decizie care trebuie luată de fiecare retailer pe baza evaluărilor riscurilor sale”, a declarat George Bădescu, șeful Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), pentru EuroMeatNews.com.

Măsurile care vizează evitarea extinderii bolii pot afecta producția agricolă și comerțul. De exemplu, multe țări efectuează controale mai dese asupra navelor cu marfă, cu riscul de a pune în pericol activitățile de transport maritim. De asemenea, măsurile care afectează libera circulație a oamenilor, cum ar fi lucrătorii sezonieri, ar putea avea un impact serios asupra producției agricole, afectând astfel prețurile din piață la nivel global. În plus, măsurile prin care se asigură standardele de sănătate acceptabile în fabricile de producție din industria alimentară pot încetini activitatea.

Back to top button
Close
Close