glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ministerul Energiei previzionează peste 900 de disponibilizări la CEH, anul acesta

Sindicaliştii speră la o diminuare a numărului de disponibilizaţi, după modelul de anul trecut

Ministerul Energiei a publicat pe site-ul său proiectul de buget pentru Complexul Energetic Hunedoara pe anul în curs. După cum arată cifrele, veştile nu sunt deloc bune: aproape 1.000 de angajaţi ar urma să-şi piardă locurile de muncă.

 În materialul publicat de Ministerul Energiei se arată că, în 2018, salariile brute au rămas la fel ca anul trecut, dar se menţionează că numărul de personal era, la finele lui 2017, mai mare cu 590 de angajaţi decât se previzionase. Astfel, în loc să aibă 3.773 de angajaţi la 31 decembrie anul trecut, CEH avea 4.363. Anul trecut, planul de restructurare al CEH prevedea 1.086 de disponibilizări, dar s-au făcut doar 496, după ce, în septembrie s-a decis ca Mina Lupeni să îşi continue activitatea de producţie cu un an şi patru luni şi să nu intre pe program de închidere. Conform proiectului de buget pe anul acesta, CEH ar urma să aibă la 31 decembrie anul acesta 3.523 de angajaţi. Acelaşi document mai prevede „disponibilizarea unui număr de 920 de persoane indirect productive, în anul 2018, din unităţile aflate în închidere, respectiv sucursalele EM Lonea şi EM Lupeni”.

 Lider ceva mai optimist

 Suma trecută în buget pentru a fi folosită pentru plăţi compensatorii este de 2.604.000 lei. Preşedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, spune însă că, foarte probabil, e vorba despre o greşeală: „Noi avem prevăzut clar în Contractul Colectiv de Muncă faptul că angajaţii care pleacă de la Lonea şi Lupeni primesc o sumă compensatorie brută de 37.000 de lei. Angajaţii de la celelalte unităţi, conform CCM-ului, trebuie să primească 6 salarii medii pe unitate. Un salariu mediu la CEH e de 3.600 de lei. Aşadar, cifrele nu bat nicicum. Cred că e o greşeală undeva”.

Tot Darius Câmpean susţine că există şansele ca, până la urmă, numărul disponibilizaţilor să fie mult mai mic decât cel preconizat în proiectul de buget. „Anul trecut s-au anunţat peste 1.000 de disponibilizări, dar, în realitate au fost vreo 500. Dacă se va decide prelungirea activităţii de producţie la Lupeni şi Lonea, fără de care am avea serioase probleme în aprovizionarea cu cărbune  (a termocentralelor Mintia şi Paroşeni – n.red.), se va diminua din nou numărul celor disponibilizaţi, cum s-a întâmplat şi anul trecut”.

În proiectul de buget al CEH se vorbeşte şi despre acordarea de indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare conform Ordonanţei 36 din 2013.