glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Micii şahişti au arătat o creştere calitativă la Trofeul Clubului de Şah Deva

Ediţia cu numărul 8 a Trofeului Clubului de Şah Deva a adunat la start la finele săptămânii trecute 50 de şahişti din Hunedoara, Simeria, Orăştie, Ilia, Deva şi, în premieră, din Turda. Destinată în special copiilor, competiţia a avut ca scop principal confruntarea în condiţii de concurs a celor mai buni tineri şahişti din zonă cu sportivii seniori, pentru acumularea de experienţă în vederea concursurilor viitoare.

„A fost un turneu reuşit din punct de vedere organizatoric, cu o calitate a jocului mult îmbunătăţită, ceea ce nu poate decât să ne bucure, iar copiii au arătat o sportivitate deosebită, dând dovadă de mult fair-play”, ne-a declarat la finalul „Trofeului” Cosmin Tătăruş, preşedintele Clubului de Şah Deva, organizatorul competiţiei.

Premii pentru primii clasaţi la general şi pe categorii de vârstă

Openul A, găzduit de Clădirea Cepromin din Deva, s-a desfăşurat pe parcursul a şase runde de şah clasic, în sistem elveţian (timpul de joc 60 min/ jucător + 30 sec/ mutare). Conform aşteptărilor, victoria a revenit maestrului FIDE Iuliu Hegedus, cu 6 puncte din tot atâtea posibile. El a fost urmat în clasamentul general de Florin Popa cu 4 puncte şi de Tudor Stănescu, unul dintre foarte tinerii jucători deveni care promit mult, cu 3,5 puncte, toţi de la clubul organizator.
Oaspeţii din Turda şi-au adjudecat locurile 1 la două din cele trei categorii de la Openul A. La U-12 ani a câştigat Radu Revnic (3,5 p), iar la U-10 Andrei Străjan (2 p). Altă mare speranţă a şahului devean, Vlad Mihăescu-Duţă, s-a impus la categoria U-8 ani cu 2,5 puncte. Primii trei clasaţi la general au fost recompensaţi cu medalii şi premii în bani, iar câştigătorii de la categoriile U-12, U-10 şi U-8 au primit cupe şi medalii.
Un alt turneu s-a desfăşurat în paralel la Casa de Cultură Drăgan Muntean din Deva, sub titulatura de Open B la U-12 şi U-10 ani şi Open C pentru copiii U-8 ani. S-a jucat şah rapid, fără ceas, cinci runde în sistem elveţian. Şi aici primele trei locuri de la fiecare categorii de vârstă au avut ca premii din partea organizatorilor cupe şi medalii, la fel şi primele trei din clasamentul separat al fetelor (unde s-a comasat la premiere Open B + Open C).
Iată mai jos şi premianţii de la Trofeul Clubului de Şah Deva. La Open B U-12 ani locul 1 a fost câştigat de Alexia Lugojan din Hunedoara, 5 puncte, pe locurile 2 şi 3 situându-se Alex Barbărasă din Deva şi Elisei Bisorca din Ilia. La U-10 ani pe locul 1 s-a situat Sebi Halasz din Deva cu 4 puncte, urmat de David Foltuţ din Deva şi Moise Bisorca din Ilia cu câte 3 puncte.
Foarte strânsă a fost disputa de la Openul C, U-8 ani. Primul loc a fost obţinut de Robert Mureşan din Ilia, cu 4,5 puncte, urmat de doi şahişti din Deva, Dragoş Condurachi şi Alex Sechel cu câte 4 puncte.
În fine, competiţia fetelor a revenit Martinei Varvoni din Ilia (3 puncte), urmată în clasament de Roxana Lugojan şi Miruna Sabadac (câte două puncte), ambele din Deva.