glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Medicina de familie, din criză în colaps?

Președintele APMF Hunedoara: „... în România medicul de familie este prostul satului, un medic second-hand”

Medicii din județ sunt nemulțumiți de bugetul care urmează să fie alocat în anul 2019 medicinei de familie și susțin că această ramură a medicinei este în prag de colaps. Președintele APMF Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban, a afirmat că din cauza neglijării sistematice manifestate de guvernanți și subfinanțării cronice, medicii de familie au ajuns să fie considerați în țară „proștii satului”.

Sute de localități din România, printre care și din județul Hunedoara, nu au medic de familie sau au mai puțini medici decât ar trebui. În plus, subfinanțarea și indiferența guvernanților față de această ramură a medicinei face ca tot mai mulți tineri să aleagă străinătatea pentru profesia de medic de familie. În proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de numai 6 la sută faţă de anul trecut, procent care poate să acopere doar creșterea costurilor generate de inflație. Președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban, susține că acest buget va conduce cabinetele medicilor de familie, cel mai probabil, spre faliment. „Sunt zone în care chiar nu există și nici nu vor exista medici de familie pentru că sunt zone depopulate și atât timp cât nu se iau niște măsuri, nu ai cum să duci medici acolo. Bineînțeles că ar mai fi nevoie de medici, dar nu asta este problema, ci faptul că populația medicală este îmbătrânită. 60 la sută dintre medicii de familie au vârste de peste 55 de ani, iar tinerii nu vor să intre în sistem, pentru că ei ca și rezidenți au un anume salariu și după ce termină ajung la venitul pe cabinet cam cât salariul lor din ultimul an de rezidențiat. Iar, din acest venit trebuie plătit salariul asistentei, cheltuielile cabinetului și atunci rămâi la final de lună cu mai nimic. Atunci tinerii fac rezidențiatul de patru ani pe medicina de familie și după pleacă în Franța, Anglia, Germania, Italia. În aceste țări să fii medic de familie este ceva, ești bine văzut și câștigi bine, pe când în România ești prostul satului, medic second-hand. În ceea ce privește bugetul alocat medicinei de familie primare acesta vizează o creştere de numai 6 la sută, procent care poate să acopere doar creșterea costurilor generate de inflație, în condițiile în care recomandarea Uniunii Europene este de cel puțin 9 la sută. Subfinanțarea este cronică, iar cu acest buget cel mai probabil vom intra în faliment”, a declarat Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Medicina de familie – temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional

Societatea Națională de Medicina Familei (SNMF) a solicitat public autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient. „Prin subfinanțarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existența acestui sector medical și implicit pacienții, motiv pentru care ne aflăm în situația de a căuta soluții alternative pentru asigurarea supraviețuirii cabinetelor. Ne manifestăm speranța că decidenții români, guvernanți și parlamentari, în calitate de aleși ai cetățenilor care sunt de altfel pacienții noștri, vor înțelege că au inclusiv obligația de a asigura sănătatea acestora și accesul la servicii de sănătate. Sperăm că ne vor susține solicitările prin inițierea și susținerea unui amendament pentru creșterea bugetului medicinei de familie, dovedind astfel că înțeleg importanța sectorului de asistență medicală primară”, se arată într-un comunicat al SNMF.

Trei medici de familie au intrat în ultimii ani în sistemul medical din județul Hunedoara