glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Medicii de familie: sistemul informatic este în moarte clinică!

Mai mulți medicii de familie, printre care și din județul Hunedoara, au făcut o petiție către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care trag un semnal de alarmă: „S.O.S.! Sistemul informatic al CNAS este în moarte clinică!”. Medicii sunt exasperați de faptul că platforma informatică pentru cardul de sănătate se blochează deseori sau merge foarte greu și sunt dispuși să facă orice pentru ca decidenții lor să-și dea seama de problemele cu care se confruntă și să le remedieze.

Fie că suntem pacienți sau că lucrăm în sistemul de sănătate, cu toții am trecut prin momente de iritare, nerăbdare, disperare, din cauza sistemului informatic folosit de CNAS, care este prea ambițios în raport cu posibilitățile reale de a realiza scopul propus. Încă de la implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) medicii au avut numai bătăi de cap. Ba se blochează, ba sunt defecțiuni tehnice, ba merge foarte greu. Deși au făcut nenumărate proteste, adrese către Ministerul Sănătății și CNAS până în momentul de față nimeni nu a luat nicio măsură. Disperați de situația pe care le-o crează acest SIUI, medicii din toată țara, printre care și din județul Hunedoara, au făcut o petiție către CNAS: „S.O.S.! Sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este în moarte clinică!”. Medicii cer CNAS-ului și autorităților competente identificarea cauzelor care generează disfunctionalități și blocaje frecvente ale Sistemului, modificarea urgentă a legislației sau încetarea amendării/sancționării medicilor pentru serviciile invalidate de casele de asigurari ca urmare a sincopelor de funcționare a SIUI. Petiția trimisă CNAS-ului este semnată în acest moment de aproximativ 2.500 de cadre medicale, pacienți și chiar de președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Familie (APMF) Hunedoara, Ana-Aurelia Chiș Șerban. „Este încă o încercare disperată de a-i face pe decidenți să-și dea seama de dimensiunile problemei. Programul acesta ține de CNAS, ei l-au achiziționat, ei îl gestionează. Bine, într-o țară normală ar fi ca Ministerul Sănătății să fie mai presus de CNAS și să gestioneze tot ceea ce înseamnă program de sănătate, dar la noi s-ar părea că nu este chiar așa. Petiția nu este de mult timp în spațiul virtual, dar de mult se discută despre ea. Sincer vă spun că eu am semnat această petiție și chiar am făcut apel la pacienți să o semneze și să facă reclamații privind acest sistem”, a declarat Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Medicii acuză CNAS de sabotaj

Președintele APMF a mai adăugat că autoritățile competente au rea-voință sau chiar sabotează medicii, pentru că de 15 ani acest sistem este deficitar și nimeni nu ia nicio atitudine. „În ultimul sfert de veac au fost numai probleme cu sistemul. Se blochează, merge greoi, nu poți să dai rețetă compensată și foarte multe alte probleme. Concret, dacă SIUI-ul nu merge nu pot să văd dacă pacientul este asigurat, nu pot să dau rețetă online și atunci eu trebuie să o dau offline, pe răspunderea mea. Și atunci trebuie să urmăresc să văd când merge sistemul, să introduc rețeta pentru că dacă nu mă încadrez în 72 de ore sunt penalizată. Cel mai grav este că nu am primit niciun răspuns de la CNAS. Este o tăcere totală. I-am rugat chiar și pe cei de la Casa județeană să dea mesaj la București să le spună că lumea este nemulțumită, dar degeaba. Eu zic că este rea-voință sau chiar sabotaj la adresa noastră”, a adăugat Ana-Aurelia Chiș Șerban.

Petiția poate fi semnată la adresa: https://campaniamea.declic.ro/petitions/sistemul-informatic-al-casei-nationale-de-asigurari-de-sanatate-este-in-moarte-clinica