glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Liderii PSD se declară mulţumiţi de cum guvernează judeţul

La un an de la instalarea noii conduceri a Consiliului Judeţean, liderul organizaţiei judeţene a PSD, Laurenţiu Nistor, spune că este mulţumit de bilanţul primului an de „guvernare judeţeană”. Mircea Bobora spune la rându-i că, în opinia sa, bilanţul este „satisfăcător”.

Conferinţa de presă pentru prezentarea bilanţului activităţii CJ a avut loc la sediul organizaţiei judeţene a PSD Hunedoara, nu în sediul instituţiei amintite. Laurenţiu Nistor spune că s-a decis astfel pentru că atât preşedintele Mircea Bobora cât şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ Hunedoara, Daniel Andronache şi Sorin Vasilescu fac parte din echipa politică a PSD-ului, la fel şi directorul ADEH, Radu Barb.

„Niciodată n-am fost obişnuiţi, nici eu nici echipa care a rămas după mine, să dăm vina pe greaua moştenire, dar nici nu voi putea să tac din gură când văd că câinii latră când tu le dai de mâncare. Cei care n-au făcut nimic în 12 ani de zile, cei pe care nu i-a interesat decât, probabil, propria soartă, astăzi vin şi strigă că PSD, la nivelul judeţului Hunedoara, nu face nimic.

Eu, în calitate de preşedinte al PSD Hunedoara, sunt foarte mulţumit de ceea ce s-a făcut până acum”, a declarat Laurenţiu Nistor, care a mai menţionat că „activitatea conducerii CJ Hunedoara este evaluată trimestrial”.

Soluţii secundare pentru „rateuri”

În forma ultra-sintetizată a bilanţului de la CJ, preşedintele Mircea Bobora aminteşte câteva proiecte care vor atrage bani europeni: 36,5 milioane de euro pentru culoarul rutier Mureş – Nord, 7,2 milioane de euro pentru drumul Hunedoara – Călan, 1 milion de euro pentru două centre de asistenţă socială, dar şi implicarea Consiliului în proiectele pentru infrastructura de apă – 90 de milioane de euro pentru Valea Jiului şi 104 milioane pentru zona în care operează Apa Prod. Ce-au uitat să precizeze şefii CJ e faptul că banii pentru drumurile judeţene sunt pe proiecte necompetitive, ei fiind împărţiţi în urma unei decizii luate la nivelul ADR Vest.

Tot la momentul bilanţului, reprezentanţii CJ au trecut repede peste ratarea depunerii unui proiect pentru Sarmizegetusa Regia şi peste respingerea proiectului pentru Ulpia Traiana Sarmizegetusa (în acest al doilea caz, vinovat fiind Ministerul Dezvoltării, cu care acum CJ se judecă în contencios administrativ). În schimb a fost anunţată o colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu pentru un DALI dedicat Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, un altul care vizează Castelul Nopcsa de la Săcel, dar şi un DALI pentru Sarmizegetusa Regia, unde lucrările de conservare şi punere în valoare ar fi de ordinul zecilor de milioane de euro şi vor trebui finanţate din mai multe surse, pe o perioadă mai mare de timp.

Cu ochii pe baronii asfaltului

Reprezentanţii CJ Hunedoara au mai declarat că „în mod aproape sigur” vor reuşi să obţină finanţare pentru un proiect de transport ecologic în Valea Jiului şi încearcă să puncteze anunţând că, până la finele anului, vom avea un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic pentru un stadion de 30 de milioane de euro, la Hunedoara, finanţat din fondurile Companiei Naţionale de Investiţii.

Daniel Andronache, vicepreşedintele care se ocupă direct de problema drumurilor judeţene a mai declarat că, de anul acesta, firme de consultanţă contractate de Consiliul Judeţean vor controla calitatea lucrărilor de reabilitare a drumurilor şi, implicit, vor preleva probe din covoarele asfaltice turnate. Acesta a precizat că firmele în cauză nu au fost încă puse la lucru pentru că, până acum, n-a fost vorba decât de plombări, iar primul drum verificat va fi chiar cel spre Prislop.

Nerealizare mare – deponeul

În ce priveşte principala nerealizare a primului an de mandat al PSD la Consiliul Judeţean, Mircea Bobora spune că aceasta este legată de situaţia deponeului ecologic: „Mă nemulţumeşte faptul că a trebuit să apelăm la soluţii de urgenţă pentru ca deponeul ecologic de la Bârcea Mare să fie operaţional. Nerealizarea a fost că a am ajuns să instituim starea de necesitate pentru acest lucru. Am avut şi două caiete de sarcini pe care a trebuit să le refacem, pentru licitaţiile în urma cărora urmează să fie desemnaţi operatorii. Aici lucrurile sunt legate şi de incoerenţa legislativă şi de perturbările care tot apar. Ultima a fost chiar zilele trecute, când am fost anunţaţi că taxa de mediu de 80 de lei pe tona de gunoi nu se mai aplică până la finele anului viitor. Totuşi, dacă ar fi să dau un calificativ acestui prim an de mandat la conducerea CJ, acela ar fi «satisfăcător»”.

Tags