glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Legea pentru preluarea cetăţilor dacice e pe circuitul comisiilor din Parlament

Iniţiativa legislativă prin care se doreşte preluarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei de către consiliile judeţene Hunedoara şi Alba a intrat în această toamnă pe traseul procedural obişnuit din Parlament. Nu este însă foarte sigur că va deveni lege până la finalul acestui an, aşa cum şi-au dorit iniţiatorii.

În primăvara acestui an, Consiliul Judeţean Hunedoara anunţa întocmirea unui nou proiect de lege (al treilea) în încercarea de a prelua în administrare cetăţile dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului (Costeşti – Cetăţuie, Costeşti – Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa). Cetatea de la Căpâlna se află pe teritoriul judeţului Alba. Proiectul de lege se referă la toate cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi prevede, printre altele, şi posibilitatea asocierii între cele două consilii judeţene, sau între CJ-uri şi primării, pentru administrarea eficientă a monumentelor amintite.

Traseul obişnuit

Săptămâna trecută, proiectul a primit aviz favorabil dar cu o serie de amendamente formulate de Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Asta după ce, în prealabil, primise „undă verde” din partea Comisiei de Buget – Finanţe şi a Comisiei pentru Cultură (tot cu o serie de amendamente).
Pe lângă dobândirea dreptului de administrare de către cele două consilii judeţene, iniţiativa legislativă are şi câteva prevederi menite să înlăture o serie de obstacole greu de depăşit până acum. De exemplu, conform proiectului, atât zona fiecărui sit istoric cât şi zona sa de protecţie, ar urma să fie scoase din fondul forestier fără ca administratorul să fie nevoit să plătească taxele destul de mari impuse de Codul Silvic şi fără a mai fi obligat să împădurească suprafeţe de câteva ori mai mari în alte zone. O altă prevedere dă dreptul administratorului să înlăture vegetaţia care pune în pericol vestigiile istorice fără ca acesta să mai fie nevoit să piardă timp preţios cu obţinerea de aprobări de la mai multe instituţii implicate.
Nu lipsesc nici referirile la regimul juridic al terenurilor. Consiliile judeţene Alba şi Hunedoara vor avea dreptul să facă exproprieri de terenuri, pentru că încă există terenuri care se află în siturile istorice sau în zona de protecţie a acestora care aparţin unor persoane fizice. Lipseşte însă orice referire la preluarea sitului „Feţele albe”, un obiectiv important al întregului complex dacic, aflat aproape de Sarmizegetusa Regia, lipsit însă de pază, motiv pentru care a devenit loc pentru ritualuri mistice (zona a fost pârjolită, efectiv, nu demult, focul plecând, cel mai probabil, de la lumânări lăsate aprinse).
Acelaşi proiect prevede însă şi un „revers”: în cazul în care direcţiile pentru cultură din judeţele Hunedoara şi Alba constată, după şapte ani de la momentul preluării, că noii administratori nu se achită aşa cum trebuie de obligaţiile asumate, cetăţile revin în patrimoniul public al statului.

Termen optimist

„Nu mă pot pronunţa asupra unui termen anume, dar eu chiar sper ca proiectul să devină lege până la finalul actualei sesiuni parlamentare”, a declarat senatorul Viorel Sălan, unul dintre iniţiatorii proiectului.
După ce va trece de Senat, proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, cameră decizională în cazul acestei iniţiative.
Consiliul Judeţean Hunedoara încearcă încă din 2013 să obţină dreptul de administrare şi asupra cetăţilor de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie şi Băniţa, după ce, în 2012, a devenit administrator al Sarmizegetusei Regia şi s-a dovedit că o astfel de schimbare este mai mult decât prielnică pentru siturile care compun un obiectiv aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Back to top button
Close
Close