glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

La Sântuhalm se aşteaptă primăvara, ca să revină şi apa la robinete. Locuitorii câtorva case din suburbia Devei nu mai au apă de o săptămână. Apa Prod dă vina pe o lucrare mai veche a Primăriei

Locuitorii caselor cuprinse între străzile Eternităţii, Liviu Rebreanu şi DN 7 din Sântuhalm nu mai au apă de o săptămână. Şi aici, ca şi la Brad (caz prezentat în ediţia noastră de ieri) au îngheţat conductele. Oamenii spun că reprezentanţii Apa Prod le-ar fi transmis că nu e nimic de făcut, decât să aştepte încălzirea vremii.

Se pare că problema de la Sântuhalm e generată de o lucrare prost executată şi ilegal recepţionată de responsabilii din cadrul Primăriei Deva. Cu vreo cinci-şase ani în urmă, în zonă s-a reabilitat reţeaua de apă, însă conducta a fost îngropată la o adâncime de doar 35 – 40 de centimetri. Ca să nu îngheţe, orice conductă de apă ar trebui să se afle la cel puţin 80 de centimetri sub nivelul solului.

Revoltaţi de un răspuns

„Am rămas fără apă după prima perioadă geroasă din anul acesta. Am tot sunat la Apa Prod şi, într-un final, au venit şi au înlocuit vreo 23 de metri de conductă. Asta după ce, în zonă, s-a mai lucrat la reţea anul trecut. După ce s-a făcut intervenţia, ni s-a spus să lăsăm apa să curgă toată noaptea la robinete, ca să nu mai îngheţe conducta. Cine ne plăteşte nouă acea apă? Mai mult, nu mie personal, ci unui vecin de-al meu, o persoană din conducerea Apa Prod Hunedoara i-a răspuns că nu există nicio soluţie şi nu avem decât să aşteptăm să vină primăvara şi să se dezgheţe. E revoltător”, spune Nicoleta Moldovan.

Şi mai necăjită e Olivia Anca, o bătrână care depinde de copiii ei pentru a avea apă în casă: „Eu am toaleta veche în fundul grădinii. Vin copiii şi mi-aduc bidoanele cu apă ca să mă descurc. Avem fântâni, dar nu mai avem ce trage din ele, că nu-s folosite de ani buni. Mai rău e de unii vecini care n-au nici fântână şi nici toaletă-n curte”

Costel Popa, alt localnic afectat de situaţie, se numără printre „norocoşi” – are fântână-n curte. „E incredibilă situaţia noastră. Au mai fost ierni şi geruri, dar n-au îngheţat ţevile. Nu înţeleg cum de-au îngheţat acuma şi problema nu se poate rezolva. Ne-au zis să lăsăm robinetele să curgă, după ce-au reparat, acum o săptămână. Păi cum să fac asta, mai ales că eu am fosă septică, nu avem canalizare aici”.

Se impune o anchetă

Directorul Apa Prod Hunedoara, Victor Arion, spune că problema de la Sântuhalm este generată de calitatea îndoielnică a lucrării de extindere (sau reabilitare) a reţelei din zonă, efectuată cu ani în urmă, la comanda Primăriei Deva, şi recepţionată (probabil) de Primăria Deva. În ce priveşte vreo soluţie tehnică imediată, slabe şanse. „Din partea noastră a existat bunăvoinţă, dovadă că am trimis acolo o echipă şi s-a intervenit pe 23 ianuarie, zi care, în mod normal, trebuia să fie una liberă şi pentru angajaţii noştri. Conducta era îngropată la vreo 40 de centimetri. Problema e pe întreaga lungime a acelei conducte şi nu ne putem acum apuca să dezgropăm 500 de metri de ţeavă. Asta ar însemna să reabilităm noi, iarăşi, reţeaua, iar asta presupune costuri destul de ridicate. Trebuie făcută o analiză, împreună cu Primăria, pentru că cineva a luat banii pentru acea lucrare, acolo. În ultimele zile ne-am mobilizat toate forţele pe zona municipiului Brad. O să revenim zilele acestea şi la Sântuhalm. Sperăm să se mai încălzească şi vremea, iar acea conductă să-şi dea drumul”, declară Victor Arion.

Tags