glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

La mulţi ani, domnule doctor!

Dr. Ioachim Oană, un medic şi un om de excepţie al judeţului Hunedoara, împlineşte 80 de ani

Într-o lume parcă prea modernă, în care valorile adevărate se estompează şi – uneori – sunt uitate de-a dreptul, ne bucurăm că avem ocazia să îl sărbătorim şi în pagina ziarului nostru pe domnul dr. Ioachim Oană. Mâine (04 mai – n.red.) împlineşte 80 de ani.

Legat puternic de activitatea medicală şi sportivă a judeţului Hunedoara şi apoi şi a României, dr. Oană a fost, de-a lungul activităţii sale în judeţul nostru, un om decisiv. A început în 1971 la Policlinica din Hunedoara, unde a înfiinţat serviciul de Balneofizioterapie (BFT), devenind medic specialist în această ramură. A fost transferat la Spitalul Municipal Deva şi până în 1990 a coordonat întreaga reţea judeţeană de BFT şi recuperare medicală, urmărind şi dezvoltând activitatea din staţiunile Geoagiu Băi şi Vaţa Băi.
Anul 1977 a fost un an important în viaţa sa. Fiind deputat în Sfatul Popular al oraşului Deva, dr. Ioachim Oană a obţinut trecerea unităţii balneare de la O.J.T. la Spitalul Judeţean şi a construit aici secţia de Recuperare şi Reumatologie, cunoscută şi azi sub denumirea de Baia Sărată, loc devenit o oază de sănătate pentru locuitorii judeţelor Hunedoara şi Alba.
Din 1982 până în 1989 a fost vicepreşedintele Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale din România iar după Revoluţie a condus Spitalul Judeţean Deva din funcţia de director adjunct şi apoi director, timp de 3 ani. Devenit medic specialist în Reumatologie şi medic primar în Medicina Culturii Fizice, BFT şi Reumatologie, dr. Ioachim Oană a coordonat şi îmbunătăţit activitatea medicală hunedoreană din diversele funcţii ocupate de-a lungul a peste 14 ani: membru în Comitetul de Conducere al Societăţii de Balneofizioterapie şi Reumatologie, director adjunct al Direcţiei Sanitare Hunedoara şi, în perioada 1999-2001, primul director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, medic şef la secţia de Recuperare a Spitalului Judeţean din Deva.
Din 1999 şi până în prezent, dr. Ioachim Oană îşi pune la dispoziţia oamenilor priceperea şi experienţa de peste 50 de ani de activitate medicală la Cabinetul Individual Privat.

Medicină, handbal şi gimnastică

Sportul a fost celălalt aspect important al vieţii sale. Dr. Oană a fost cel care, împreună cu prof. Ion Mătăsaru, a pus bazele handbalului feminin hunedorean, începând cu echipe de junioare, apoi cu înfiinţarea echipei de senioare „Sănătatea” Deva şi terminând cu Remin Deva, câştigătoare în 2004 a „Challenge Cup”. În perioada 1972-1985 a fost preşedintele Comisiei Judeţene de Handbal Hunedoara iar din 1976 până în 1990, membru al Comitetului Federal al F.R.H.
Cea mai cunoscută legătură a d-lui dr. Ioachim Oană cu sportul este, fără îndoială, activitatea desfăşurată de Domnia Sa ca medic al lotului olimpic feminin de gimnastică al României, în perioadele 1978-2000 şi 2008-2010, răstimp în care şi datorită priceperii şi dăruirii sale, gimnastele românce au strălucit la nivel mondial. A lucrat în aceşti 24 de ani cu Nadia Comăneci, Daniela Silivaş, Lavinia Agache, Aurelia Dobre, Gina Gogean, Maria Olaru, Andreea Răducan, Lavinia Miloşovici, Simona Amânar, de fapt, cu toată floarea gimnasticii feminine româneşti, care îi datorează enorm. A colaborat cu toţi marii antrenori ai gimnasticii feminine: Marta şi Bella Karoly, Adrian Goreac, Mariana Bitang, Octavian Bellu şi Nicolae Forminte. În 1982 a fost recompensat cu Ordinul „Meritul Sportiv”.
Ca recunoaştere a meritelor sale şi ca semn de mulţumire din partea comunităţii, la Editura Karina din Deva se află în curs de apariţie volumul „Dr.Ioachim Oană – trecător prin lume”. La fel ca noi toţi, am spune. Atâta doar că domnul doctor, trecând prin această lume, a lăsat şi continuă să lase urme importante, alinând suferinţa semenilor prin priceperea şi bunătatea sa. La Mulţi Ani, domnule doctor!

Back to top button
Close
Close