glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

La aproape două luni de la primul caz de Covid-19 din județul Hunedoara, Spitalul Județean de Urgență Deva nu are funcțional niciun aparat de testare RT – PCR

Primul caz confirmat de Covid-19 din județul Hunedoara, al nouălea caz pe țară, a fost al unui bărbat pe 6 martie. El revenise în țară pe 26 februarie, din Bergamo.

De la acest prim caz, până astăzi avem în județ:

Număr persoane vindecate: 176
Număr persoane ieşite din carantină: 706
Număr persoane aflate în carantină: 248
Număr persoane aflate în izolare: 329
Număr persoane ieşite din izolare: 7.093
Număr persoane confirmate: 527
Persoane decedate: 57

De la începutul pandemiei autoritățile s-au bătut cu pumnul în piept că aduc un aparat RT PCR pe 10 aprilie, în data de 8 aprilie, după vizita ministrului sănătății, Nelu Tătaru, la Spitalul Județean de Urgență Deva, primarul Devei, Florin Oancea declara faptul că primul aparat RT PCR a sosit la Deva, personalul medical a fost trimis la instruire la Timișoara dar nu au sosit pentru primul aparat toate componentele și anume hotele(Hota se folosește pentru manipulare probe diferite în mediu steril fără turbulențe și fără impurități în camera de lucru. Protejează zona de lucru atât împotriva microorganismelor cât și a altor contaminanți din aer, vaporilor chimici toxici și a mirosurilor neplăcute).

Tot în data de 8 aprilie primarul declara faptul că al doilea aparat RT PCR a fost achitat de Consiliul Județean și va fi funcțional undeva prin 20-25 aprilie.

În data de 27 aprilie, la DSP a ajuns cel de-al treilea aparat donat de compania Reva din Simeria care declarau că: în câteva zile, după ce se va finaliza instruirea personalului, montarea şi calibrarea aparatului, vor putea fi efectuate aproape 2.000 de teste zilnic, cu rezultate în aceeaşi zi.

Joi 30 aprilie am încercat personal să iau legatura cu managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, dl. Locotenent-colonel  Constantin Vlase, fără niciun rezultat, iar după insistențe mi-a fost transmis, prin intermediul portarului, să las scris ceea ce mă interesează și cine sunt. Am lăsat o scrisoare prin care am intrebat doar care este situația celor 3 aparate RT PCR și care e situația numarului de persoane internate și externate(vindecate) din cadrul SAJ Deva.

Tot joi 30 aprilie am luat legătura și cu managerul Spitalului Municipal Hunedoara, Radu Budae, care mi-a confrimat că în cadrul spitalului există funcțional un aparat RT PCR cu ajutorul căruia se testează zilnic personalul medical și pacienții care se internează. La Hunedoara se efectuează 100 teste / zi dar și acolo lipsește extractorul automat care ar putea duce la o testare de 750 teste/ zi. Chiar daca Spitalul Municipal Hunedoara este spital suport acesta tratează bolnavi de Covid-19, existând la data de 30 aprilie, 30 persoane infectate, 50 persoane suspecte și 32 persoane vindecate. De asemenea în spital se află internați și alți 200 pacienți care suferă de alte afecțiuni iar în cadru spitalului se efectuează operații care nu se pot amâna.

Așadar vorbim depre trei aparate RT PCR din județul Hunedoara, care în acest moment se află pe locul patru național la număr de persoane infectate cu Covid-19(Suceava – 2.899, București 1.354, Arad – 606, Hunedoara – 527), dar date oficiale despre acestea toată lumea se fereste să ofere. Cert este că la acest moment la SJU Deva nu se pot face testări pentru Covid – 19!

Ce ar însemna 2000 de testări pe zi? Să aproximăm un număr de 500 – 1000 pacienți și cadre medicale și 1000 de alte persoane care se află în izolare sau carantină…Rezultatul: ramâne să-l interpretați d-voastră…

Back to top button
Close
Close