glasul-hd.ro Web analytics

Sport

„La 34 de ani am prins o oportunitate, e ca şi cum aş începe din nou fotbalul”- Interviu cu Emil Vîrtan, component al Naţionalei României la fotbal pe plajă

Aşa cum v-am informat în „Glasul Hunedoarei”, echipa naţională de fotbal pe plajă a României a reuşit să treacă de primul obstacol în tentativa sa de revenire în prima divizie a Euro Beach Soccer League. România şi-a câştigat la Nazare grupa din care a făcut parte în Divizia B, urmând ca în toamna acestui an să joace în Promotion Final pentru singurul loc care duce în Divizia A.

Cum a fost la Nazare şi care sunt perspectivele Naţionalei am aflat de la unul dintre componenţii lotului României de fotbal pe plajă, singurul devean get-beget, Emil Vîrtan.

Reporter: Spune-ne, cum aţi pregătit această primă etapă din campania de revenire în elita europeană?

Emil Vîrtan: Am avut o săptămână de cantonament la Eforie Nord, cu câte două antrenamente pe zi, la care am participat cei 11 jucători convocaţi la lot. Din păcate, unul dintre coechipieri a trebuit să ne părăsească, a avut un deces în familie, astfel că la Nazare am ajuns doar zece jucători, două linii de joc. A fost primul stagiu de pregătire cu Marian Măciucă antrenor principal. La 37 de ani este practic singurul profesionist din lotul României, care merge şi evoluează la turnee din străinătate. S-a văzut că a adus în pregătire un plus de profesionalism, care s-a simţit imediat şi în jocul echipei.

Rep.: Ce ne poţi spune despre colegii tăi din lotul naţional?

V.: Sunt nişte băieţi extraordinari, atât în stagiul de la Eforie, cât şi la Nazare au demonstrat că alcătuiesc un grup unit. I-aş remarca pe Daniel Zaharia, un băiat care promite foarte mult, a fost pentru prima oară la un turneu de fotbal pe plajă, dar s-a adaptat imediat şi parcă joacă de când lumea, şi pe Andrei Paul Neag, un portar care a progresat imens în ultimul an.

Rep.: Cum au fost meciurile din grupa de la Nazare, cu Serbia şi Estonia?

V.: Am avut parte de o grupă foarte echilibrată, după cum s-a şi văzut, orice era posibil să se întâmple, inclusiv să terminăm toate echipele la egalitate de puncte. În primul meci am avut de înfruntat Serbia, o echipă care a apărut în fotbalul pe plajă de foarte puţin timp. Sincer, iniţial nu ne făceam mari probleme, pentru că plusul de experienţă era evident de partea noastră. Am avut însă avantajul să îi vedem în primul lor meci disputat, cel cu Estonia (n. red. încheiat la egalitate şi câştigat de sârbi la penaltyuri) şi ne-am dat seama că ne aşteaptă un joc foarte greu. Sârbii au stat fizic foarte bine, au fost tari pe picioare, o echipă de forţă, cu jucători predispuşi la efort, ne-au creat destule probleme. E drept, au avut şi destulă şansă la golurile lor – a fost un autogol, un alt şut cu nisipul care s-a dus norocos în vinclu – astfel că partida s-a încheiat la egalitate, 4 – 4. Ne-am impus la loviturile de departajare, 3 – 1, astfel că şi noi şi sârbii aveam câte un punct înaintea meciului nostru cu Estonia. A fost partida decisivă, în care ne-am dat seama că trebuie să trecem peste emoţiile debutului din jocul anterior şi că puteam să jucăm mai bine decât am făcut-o cu Serbia. Estonia era un adversar pe care îl cunoşteam mai bine, am jucat cu ei şi anul trecut, şi acum doi ani – când i-am învins în finala Diviziei B la ei acasă şi am promovat. Diferenţa faţă de primul meci s-a făcut şi din faptul că dacă atunci Florea şi Măciucă au fost cei mai buni jucători ai noştri, cu Estonia şi componenţii liniei a doua şi-au adus aportul, astfel că victoria noastră cu 4 – 2 a fost una clară şi pe deplin meritată. Trebuie să vă mai spun că la Nazare am fost cazaţi la un hotel de patru stele şi că am putut efectua înaintea competiţiei un antrenament oficial şi unul neoficial pe unul dintre cele trei terenuri de la baza sportivă de acolo, aşadar am beneficiat de condiţii foarte bune de cazare şi pregătire.

Rep.: Ce urmează pentru fotbalul pe plajă românesc?

V.: Pe plan intern vine Campionatul Naţional, care se va disputa în perioada 20 – 22 iulie în staţiunea Jupiter şi la care West Deva merge să îşi apere titlul cucerit anul trecut. Apoi Naţionala va pregăti turneul final din Sardinia, sunt discuţii pentru un cantonament în perioada 10 – 19 august tot la Eforie Nord, cu un joc de pregătire în compania Bulgariei, adversarul nostru tradiţional. Din 27 august până pe 5 septembrie va fi ultimul cantonament înaintea Promotion Final, urmând ca din cantonament să plecăm direct la Alghero, în Sardinia, Italia, până atunci urmând să aflăm şi calificatele din celelalte grupe ale Diviziei B, care se vor juca la Moscova şi Warnemunde, precum şi ultima clasată din Divizia A, echipe care vor fi adversarele noastre.

Rep.: Te-ai adaptat foarte repede la fotbalul pe plajă, ai ajuns şi la echipa naţională. Cum a fost trecerea de la fotbalul clasic la acesta, un sport relativ nou în România?

V.: Iniţial am răspuns la o provocare lansată de Edi Kovacs, cu West Deva. Acum un an, în turneul de la Nazare, am luat prima oară contact cu fotbalul pe plajă, mi-a plăcut foarte mult şi am rămas. La 34 de ani pot spune că am prins o oportunitate, e ca şi cum aş începe fotbalul din nou. Este un sport care mie, repet, îmi place foarte mult. Este nevoie şi de jucători tehnici, cum sunt „Boaţă” Florea sau Măciucă, dar şi de jucători muncitori, care să care pianul, cum spunem noi. La fotbalul pe plajă este nevoie de multă alergătură, să nu îţi fie frică să pui piciorul la minge, e nevoie de devotament şi ambiţie ca să poţi fi folositor echipei. Ce să vă mai spun, la echipa Naţională atunci când îţi cântă imnul României simţi cum te furnică până în vârful degetelor, iar asta pe mine mă motivează şi mai mult!

Pe deveanul Emil Vîrtan îl vom revedea cu siguranţă şi la turneul Promotion Final de la Alghero. Este posibil ca în lotul condus şi din teren, nu doar de pe banca tehnică de Marian Măciucă, să mai apară cel mult o modificare, însă cei care au dus greul şi au obţinut calificarea în grupa de la Nazare vor fi cei care vor da şi asaltul final pentru revenirea României în Divizia A a Euro Beach Soccer League.

Lotul României prezent la Nazare

Andrei Neag (UE Gandia), Valentin Dumitrică (CSM Medgidia) – portari,

Emil Vîrtan, Alin Bugală, Marian Măciucă (toţi West Deva), Iulian Răvoiu, Daniel Zaharia (ambii Axiopolis Cernavodă), Adrian Tănase (Farul Tuzla), Liviu Ruxandari (CSM Politehnica Iaşi), Ionuţ Florea (Farul Constanţa) – jucători de câmp.