glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

Istoria unuia dintre cele mai iubite jocuri de noroc

Originile jocului de bingo

Bingo, unul dintre cele mai populare jocuri de noroc din lume, are în spate o lungă și interesantă istorie, fiind jucat pentru prima oară în secolul al 16-lea, potrivit articolului ,,A Brief History of Bingo’’, publicat pe wdwbingo.co.uk.

Primele informații legate de acest joc sunt din anul 1530, atunci când loteria italiană ,,Lo Giuoco del Lotto D’Italia’’ organiza cu regularitate jocuri de bingo foarte populare. De altfel, italienii sunt mari amatori de bingo și în zilele noastre, numărul locațiilor în care poți încerca acest joc extrem de simplu fiind foarte mare în Italia, comparativ cu alte țări.

1778 – apare o nouă versiune a jocului, de această dată în Franța

Aproximativ 250 de ani mai târziu, francezii împărțeau cartoanele de bingo pentru prima oară în 3 rânduri și 9 coloane. Fiecare rând conținea 5 numere și 4 spații goale. Prima din cele 9 coloane era destinată numerelor 1-10, cea de-a doua intervalului 11-20 și tot așa, cea de-a 9-a coloană prezentând numerele 81-90. Pe atunci, jucătorii primeau un singur talon de joc la startul fiecărei partide, iar numerele erau extrase astfel – persoana care se ocupa cu organizarea jocului avea la dispoziție o geantă în care erau introduse 90 de numere inscripționate pe fise din lemn, jetoane care erau extrase (unul câte unul) și citite cu glas tare. Câștigătorul era cel care reușea să bifeze primul un rând orizontal.

Secolul al XIX-lea – bingo în scopuri educaționale

Puțini știu că, în secolul al XIX-lea, germanii au dat o cu totul altă întrebuințare jocului de bingo, folosindu-l în procesul educațional, pentru a preda tabla înmulțirii sau jucând jocuri precum ‘Spelling Lotto,’ ‘Animal Lotto’ și ‘Historical Lotto’.

1929 – Americanii îl numeau ,,beano’’

Prima oară când bingo a ajuns în America de Nord, acesta a fost numit ,,beano’’ datorită faptului că numerele extrase erau ,,bifate’’ plasând boabe de fasole pe cartoanele de joc. Ceva mai târziu, un vânzător de jucării pe nume Edwin Lowe a fost cel care modificat numele ,,beano’’ în ,,bingo’’, ideea acestei noi denumiri venind, se pare, de la un jucător care ar fi strigat ,,bingo’’ în loc de ,,beano’’ pentru a anunța un câștig. Tot Lowe a fost cel care l-a angajat pe Carl Leffler (profesor de matematică la Columbia University) să crească numărul de combinații de pe cartoanele de bingo. Până în anii 1940, bingo a devenit celebru în toată America, fiind jucat și pentru acte caritabile în biserici.

2000 – bingo ajunge în mediul online 

Deși se poate vorbi despre prima versiune de bingo online în anul 1996, jocul a devenit extrem de popular pe internet începând cu anul 2000. Primul site dedicat special jocului de bingo a fost lansat în 2004 în UK, fiind intitulat Think Bingo. Acesta a fost urmat de-a lungul timpului de sute de alte site-uri în întreaga lume, putând fi jucat chiar și țara noastră în deplină legalitate și siguranță pe site-ul vladcazino.ro, operator de gambling licențiat ONJN în primăvara lui 2018.