glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

IŞJ revine cu precizări suplimentare, în cazul proceselor pentru gradaţiile de merit

În urma articolului publicat în ediţia noastră de ieri, referitor la profesorii care solicită plata unor sume de bani pentru gradaţii de merit într-o singură tranşă, Inspectoratul Şcolar Hunedoara consideră că unele informaţii au fost eronate (deşi nouă ne-au fost comunicate în scris, iar citarea s-a făcut ca atare).

„Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara dezminte informaţia publicată în cotidianul «Glasul Hunedoarei» sub titlul «Bătălia gradaţiilor de merit ale profesorilor se duce în instanţe», conform căreia mii de dascăli din judeţ au dat în judecată instituţia mai sus menţionată pentru a li se recunoaşte gradaţiile de merit şi pentru a primi banii aferenţi acestora.
Afirmaţia din punctul de vedere privind relaţia procesuală cu prof. Dan Sorina (dată ca exemplu în articolul iniţial – n.red.) pus la dispoziţia doamnei Bulz Mariana de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara «Inspectoratul este în curs de plată eşalonată pentru sute, chiar mii de sentinţe judecătoreşti» nu face referire strictă la procesele privind gradaţia de merit, ci la situaţia procesuală privind procesele pentru diferenţele salariale, pers ansamblul unităţilor şcolare din judeţul Hunedoara, arondate Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, cărora le neste ordonator superior de credite.
Pe rol, în prezent, există un singur proces privind obţinerea gradaţiei de merit, iar situaţia pe ultimii şase ani se prezintă astfel: 2013 – două procese (unul al doamnei prof. Dan Sorina), 2015 – două procese, 2016 – un singur proces, în 2017 – un singur proces. În anul 2014 şi 2018 nu a existat niciun litigiu.
Toate procesele, cu excepţia celui cu Dan Sorina au fost câştigate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara, unul chiar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în documentul semnat de inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.

De unde a plecat „eroarea”

Pentru a afla dacă există sau nu pericol de blocaj financiar al IȘJ, „Glasul Hunedoarei” a solicitat un punct de vedere instituţiei amintite, punând în discuţie, ca exemplu, situaţia doamnei profesor Sorina Dan (relatată în ediţia de ieri). În punctul de vedere întocmit de consilierul juridic al IȘJ, Ion Nistor, NU au fost făcute precizările enunţate şi transmise ieri de Inspectorat. Iată fragmentul din punctul de vedere înaintat iniţial de consilierul juridic: „(…) Prin urmare s-a procedat la poprirea a patru conturi bancare și a celui din Trezorerie aparținătoare Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, aspect ce ne aduce un prejudiciu colosal, afectând buna desfășurare a activității unei instituții responsabile cu educarea și instruirea școlară a unui număr de cca 60. 000 de copii și elevi și cu plata salariilor a cca 6.000 de angajați din întregul județ Hunedoara.
Inspectoratul școlar este în curs de plată eșalonată, pentru sute, chiar mii de sentințe judecătorești. Toate cadrele din județul Hunedoara au înțeles că plata se face eșalonat, numai Dan Sorina forțează instanțele să primească toți banii odată, creând un precedent juridic foarte periculos în județ, care pune sub semnul întrebării buna funcționare a instituțiilor învățământului hunedorean”. Precizăm că atât articolul de ieri, cât şi cel de astăzi nu au fost redactate din dorinţa de a susţine cauza cuiva, ci doar din dorinţa de a relata situaţia destul de încurcată în care se află IŞJ Hunedoara, situaţie recunoscută şi de consilierul juridic al instituţiei.