glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

Invitație la „Cheia”, expoziție de pictură, Festivalul „Frăția lupilor” și filme, în weekend

În acest sfârșit de săptămână, hunedorenii au la dispoziție o serie de evenimente de toate genurile și pentru toate gusturile. Pasionații de istorie și tradiție sunt invitați la „Întâlnirea moților cu istoria” și Festivalul „Frăția lupilor”, iar iubitorii de artă sunt așteptați la expoziția de pictură intitulată „Căutări”. Cinefilii pot viziona mai multe filme în premieră la cinematograful devean și hunedorean.

„Întâlnirea moților cu istoria” la Cheia

Iubitorii de istorie şi tradiţie din judeţ sunt aşteptaţi în acest weekend la cea de-a XLVI-a ediție a manifestării intitulate „Întâlnirea moţilor cu istoria”, de la Cheia (Dupăpiatră). Evenimentul are loc sâmbătă și duminică și este dedicat atât cinstirii eroilor și martirilor neamului românesc, cât și victoriei moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu, împotriva armatei maghiare în anul 1849. În prima zi a manifestării, cei prezenţi vor avea ocazia să ia parte la un foc de tabără şi artificii, iar spre seară, hunedorenii care doresc să se relaxeze şi să asculte muzică sunt invitaţi la o discotecă. Duminică, de la ora 10.00, se va prezenta onorul, iar oficialităţile judeţului vor depune coroane la monumentul istoric „Crucea Iancului” şi va fi oficiat un parastas pentru pomenirea eroilor. De la ora 11:00 va avea loc evocarea istorică „Contribuţia moţilor la apărarea gliei strămoşeşti”. Mititei, bere, tarabe cu mărfuri fel de fel, de la îmbrăcăminte până la piese de mobilier, dulciuri sau obiecte din lemn, toate vor anima atmosfera evenimentului. De la ora 12:00 pasionaţii de muzică populară sunt aşteptaţi la un spectacol folcloric susţinut de Vasile Conea, Stana Stepănescu, Ciprian Roman, Paul Ananie, Ovidiu Olari, Eugen Mihăilă, Bogdan Toma, Florin Boita, Daniela Tărnăuceanu, Violeta Deminescu, Ana Anuțoiu și Ansamblul comunei Buceș acompaniați de formația condusă de Ionel Coza. Sărbătoarea de la Dupăpiatră aminteşte anual de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când comandantul trupelor maghiare, Imre Hatvany, a încercat să se retragă din faţa românilor, de la Abrud spre Zlatna. Moţii, aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu, au învins în această luptă, iar în amintirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria”.

Festivalul „Frăția lupilor” la Costești

Daci, romani și sarmați, ateliere civile și militare, bătălii, concursuri, concerte și multe alte surprize se anunță pentru acest final de săptămână. Totul, în cadrul celei de-a II-a ediții a festivalului de reenactment istoric intitulat „Frăţia lupilor” – Unirea triburilor dacice, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 1 iulie, în localitatea Costeşti. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală „Valea Dacilor” și va cuprinde bătălii între daci şi romani, ateliere civile şi militare, concerte, gastronomie daco-romană, tir cu arcul, concursuri şi multă voie bună. Evenimentul debutează astăzi, de la ora 12:30, moment când vor fi deschise atelierele. Pentru prima zi a festivalului, organizatorii au pregătit prezentări de armament și costume dacice și romane, bătălii, dar și concerte susținute de Nexxt Band, Focul Viu, Praguʼ de Sus, Odyssey, Wild Angels. Seara se va încheia cu un foc de tabără în jurul căruia se vor împărtăși povești despre daci și romani. Pentru ziua de sâmbătă, se anunță un dans de sânziene, marea confruntare între daci și romani și concerte susținute de Mircea Florian și An Theos. Și de această dată, cap de afiș al festivalului este trupa Phoenix, care va oferi celor prezenți un show incendiar, sâmbătă, de la ora 22:00. Ultima zi a festivalului este adresată copiilor și folclorului. De la ora 12:00, vor avea loc întreceri dacice între echipele de copii (tir cu arcul, trasul funiei, aruncarea bolovanului etc.) și o scurtă bătălie între daci și romani. În jurul prânzului se vor încheia activitățile de reconstituire istorică, moment după care vor fi premiați grupele de copii. De la ora 15:00, va începe un spectacol folcloric. Taraful „Leliță de la Căstău”, Rareș Baldea, Ana Anuțoiu, Lorena Cheregi, Gheorghe Lăscoiu, Ansamblul Germisara, Asociația „Fii satului Romos” și Sânzienele de la Boșorod sunt doar câțiva interpreți și ansambluri din județ care vor oferi publicului muzică populară autentică. De asemenea, în cadrul festivalului, cei prezenți vor putea admira și câteva modele de motociclete MZ. Deveanul Traian Manu, fost fotoreporter la „Glasul Hunedoarei”, posesor al unei motociclete MZ, este cel care îi reunește pe iubitorii de motoare, la Costești. Reconstituirea istorică și bătăliile vor fi organizate cu sprijinul celor de la „Legio I Italica Bulgaria”, „Terra Dacica Aeterna” și Geto-dacii din Moldova, „Historia Renascita” Geto-Dacii Sudcarpatici.

Expoziție de pictură la „Jos pălăria”

Cafeneaua dependentă de cultură „Jos pălăria” din Deva găzduiește astăzi, de la ora 18:00, un nou vernisaj. De această dată este vorba despre un vernisaj al expoziției de pictură intitulată „Căutări”, în cadrul căreia va expune tânăra deveancă Alexandra Ciorcilă. „<Căutări> este prima mea expoziție personală. Este foarte importantă pentru mine deoarece aceasta dă startul viitoarelor expoziții din cariera de artist, la care visez de foarte mult timp. Expoziția cuprinde câteva dintre lucrările mele făcute de-a lungul acestui an și câteva din anul precedent, arătând un contrast între munca de la școală și cea de acasă, titlul <Căutări> subliniind continua cercetare a propriului meu stil ca artist cât și cercetarea sinelui”, a menționat autoarea expoziției. Alexandra Ciorcilă este elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.

Filme la „Patria” și „Flacăra”

Cinefilii pot viziona în acest weekend o serie de filme la Cinematograful „Patria” din Deva și la Cinematograful „Flacăra” din Hunedoara. Astfel, la cinematograful devean va rula „Prințul fermecător” în regia lui Ross Venokur (ora 15:00) și „Sicario 2: Soldado”, regizat de Stefano Sollima (orele 17:30 și 20:00). În ceea ce privește programul filmelor la cinematograful din Hunedoara, acesta este următorul: astăzi – ora 17:00: „Love, Simon” (2D, regizor Greg Berlanti); ora 20:00: „Sicario: Day Of The Soldado” (2D, reg. Stefano Sollima); Sâmbătă – ora 11:00: „Duck, duck, goose” (3D, reg. Christopher Jenkins); ora 14:00: „Blockers : Interzis la sex” (2D, reg. Kay Cannon ); 17:00: „Sicario: Day Of The Soldado” (2D), 20:00 – „Love, Simon” (2D); Duminică – 11:00: „Duck, duck, goose” (3D), 14:00: „Love, Simon” (2D), 17:00: „Blockers: Interzis la sex” (2D), 20:00: „Sicario: Day Of The Soldado” (2D).

Vezi și

Close