glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Închiderea autostrăzii aglomerează giratoriul de la Gară şi lungeşte ruta Mintia – Şoimuş – Brad cu 6 kilometri

Administratorii drumurilor naţionale au anulat temporar întoarcerea de pe DN 7 din zona Izvorul Decebal

Închiderea autostrăzii între Simeria şi Şoimuş a provocat valori de trafic mai mari pe DN 7, însă, cel puţin ieri, au existat perioade din zi în care s-a putut circula relativ normal (cu excepţia intersecţiilor de pe Calea Zarandului, din Deva, şi a efectului de pâlnie format la Simeria Veche). Şoferii care vin dinspre Mintia şi au treabă la Şoimuş, Vălişoara sau Brad, au însă o problemă: vechea întoarcere de 180 de grade de pe DN 7 a fost anulată.

Conform reprezentanţilor DRDP Timişoara, autoturismele care vin pe DN 7 dinspre Mintia, dar vor să ajungă pe podul peste Mureş de la Şoimuş, pe DN 76, pot să întoarcă în dreptul staţiei Lukoil (intersecţia Căii Zarandului cu strada Horea). Destul de periculos însă să opreşti pe banda a doua pentru a încerca să faci virajul, am spune noi. „De pe deal”, dinspre Mintia, toată lumea coboară cu viteză şi… . Dar să nu spunem într-un ceas rău. Întoarcerea în acest punct este posibilă doar pentru autoturisme. Vehiculele grele trebuie să meargă încă trei kilometri tocmai până în prea micul giratoriu de la Gara din Deva (care va deveni şi mai aglomerat). Trei kilometri dus, trei întors (faţă de vechea întoarcere de pe DN 7), uite-aşa se fac şase kilometri în plus şi cel puţin 10 minute (dacă nu cumva şi mai mult la ore de vârf) pierdute pe drum, în cazul celor care circulă pe DN 7 dinspre Mintia şi vor să iasă pe DN 76 spre Brad. O altă problemă deja apărută este faptul că ieşirea de pe strada Horea pe Calea Zarandului spre Mintia ori Şoimuş este acum şi mai dificil de făcut în condiţii de siguranţă, din cauza traficului (re)intensificat pe DN 7. Practic, între Simeria Veche şi Mintia se circulă acum ca în urmă cu şapte ani, când nu aveam autostrada.

Explicaţia DRDP

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara spun că anularea întoarcerii de la Izvorul Decebal s-a impus după ce tot traficul a fost deviat de pe A1, între Şoimuş şi Simeria, pe DN 7, pentru fluidizarea acestuia. Situaţia va dura cel puţin o lună şi o săptămână. Asta în cazul în care constructorii lotului 4 din autostrada Lugoj – Deva vor reuşi să conecteze şoseaua de mare viteză aflată în lucru cu autostrada Deva – Orăştie până la 15 noiembrie, aşa cum au anunţat iniţial. „Întoarcerea a fost desființată deoarece s-a schimbat prioritatea (nodul temporar de la Şoimuş nu mai poate fi folosit şi nu mai e atât de mare nevoie de întoarcerea veche, unde şoferii care mergeau pe DN 7 spre Mintia erau obligaţi să cedeze trecerea celor care întorceau – n.red.). Acum traficul cel mai mare se va desfășura preponderent către Arad. Autoturismele pot întoarce în zona Lukoil, iar camioanele, transportul de marfă, la giratoriul de la gară. La finalizarea lucrărilor de conexiune între cele 2 tronsoane de autostradă se va reveni la formula inițială, cu sensul giratoriu temporar”, spune purtătorul de cuvânt al DRDP Timişoara, Alina Sabou.