glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Încă un tren spre Liga Naţională pentru Cetate Devatrans

Chiar dacă orice speranţă părea pierdută odată cu ratarea barajului de promovare şi mai ales după înscrierea în Liga Naţională a tuturor celor 14 formaţii cu drept de joc (s-a şi efectuat tragerea la sorţi pentru ediţia 2016 – 2017), pentru Cetate Devatrans s-a ivit o nouă şansă de a fi prezentă în primul eşalon handbalistic al ţării.

„Am fost contactat în zilele acestea de oficiali ai Federaţiei Române de Handbal, pentru că există mari probleme în Liga Naţională şi noi suntem primii care au dreptul să se înscrie dacă o echipă nu va putea participa şi se va retrage. Sunt în situaţii extrem de dificile cei de la Ploieşti, cu jucătoarele neplătite de două – trei luni, cei de la Slobozia, cărora le-au plecat jucătoare, cei de la Buzău, care şi-au plătit prima tranşă pentru înscriere, dar au probleme cu cea de-a doua, într-un cuvânt s-a ivit o oportunitate pentru noi de a juca în prima ligă fără să mai petrecem încă un sezon în Divizia A”, a declarat Marian Muntean, finanţatorul lui Cetate Devatrans, pentru Glasul Hunedoarei.

Veşti bune pentru handbalul devean

O veste bună pentru iubitorii handbalului nostru este că Cetate Devatrans va reveni cu siguranţă acasă, în Sala Sporturilor din Deva, după „exilul” din sezonul trecut la Haţeg, unde şi-a jucat toate meciurile considerate pe teren propriu din campionat, în urma desfacerii parteneriatului cu Consiliul local Deva, pe timpul fostei administraţii. Cea de-a doua veste bună, dacă nu prima ca importanţă, este că noile autorităţi locale vor sprijini echipa de handbal, în şedinţa de miercuri a Consiliului local discutându-se despre un nou parteneriat prin asociere cu Cetate Devatrans. „Echipa aceasta a fost constituită în 2002 prin asociere cu Consiliul local, iar acum un an acest parteneriat a fost desfăcut unilateral pentru că aşa a vrut primarul de atunci, Petru Mărginean. Acum în şedinţa de consiliu local nu s-a făcut altceva decât să se îndrepte greşeala lui Mărginean, pentru că această echipă de handbal reprezintă până la urmă întreg oraşul şi chiar judeţul pe plan naţional”, spune Marian Muntean.

O oportunitate care nu trebuie ratată

Problema care se pune este pentru a da curs invitaţiei de la Federaţie pentru participarea în Liga Naţională este acordarea de sprijin financiar din partea autorităţilor locale şi judeţene. „Fără sprijin din partea Consiliului local, Primăriei şi Consiliului Judeţean nu mă pot înhăma singur la a susţine echipa în prima ligă. Timp de 16 ani am făcut eforturi, numai eu ştiu cât de mari, pentru a ţine această echipă şi în fond handbalul devean în viaţă, dar acum nu mai pot face asta de unul singur. Nu există nici o echipă privată în Liga Naţională şi nu ştiu dacă mai există vreuna nici măcar în Divizia A, toate sunt finanţate de la bugetele locale şi judeţene. Am avut nu demult o rundă de discuţii cu cei de la Primărie şi Consiliu Judeţean şi le-am prezentat un buget, am discutat pe marginea lui. Ideea la momentul acela era participarea în Divizia A, cu obiectiv imediat promovarea şi evitarea retrogradării din Liga Naţională în sezonul următor, urmând ca din al doilea sezon în Ligă să avem un obiectiv mai îndrăzneţ. Acum s-a ivit această oportunitate de a participa direct în Liga Naţională şi ar fi păcat să nu profităm de ea! Am evita dintr-un foc cheltuielile dintr-un sezon întreg în Divizia A, iar acei bani s-ar adăuga la bugetul pentru participarea direct în Ligă, în loc de cheltuieli pentru două sezoane am avea de făcut pentru unul singur. Astăzi (n. red.: ieri) o să mai discut cu cei de la Consiliul Judeţean şi Primărie, să văd dacă sunt de acord cu această variantă. Pentru că, repet, singur nu mai am cum merg cu echipa în prima ligă”, a mai declarat finanţatorul lui Cetate Devatrans.

Mai sunt şapte jucătoare sub contract, trebuie completat lotul

Din lotul de jucătoare care a încheiat sezonul trecut au mai rămas la echipă doar şapte handbaliste sub contract. “Singura care mai avea contract cu noi şi căreia i-am dat drumul să plece în urma înţelegerii pe cale amiabilă a fost Nica, la Zalău. Celorlalte care au plecat le-au expirat contractele cu clubul, nu a fost nimic altceva. Nu m-am agitat prea tare până acum să aduc noi jucătoare pentru că încă nu ştim unde vom evolua, în Ligă sau în Divizia A, iar pentru cele două variante sunt necesare handbaliste de valori diferite, evident. Oricum ne mai trebuie şapte – opt jucătoare, îndată ce vom şti dacă primim sprijin financiar de la autorităţi şi avem un buget fixat vom face în cel mai scurt timp şi transferurile care se impun. O să începem pregătirea în jurul datei de 8 august, campionatul în Liga Naţională începe pe 11 septembrie, iar în Divizia A o săptămână mai târziu, pe 18 septembrie”, a spus preşedintele clubului devean pentru „Glasul Hunedoarei”.

Liga Naţională 2016 – 2017:

14 echipe: CSM Bucureşti, Corona Braşov, Dunărea Brăila, HCM Roman, CSM Ploieşti, SCM Craiova, HCM Rm. Vâlcea, HC Zalău, U Alexandrion Cluj, Danubius Galaţi (promovată din Divizia A), CSM Bistriţa (promovată din Divizia A), Unirea Slobozia, Măgura Cisnădie, CSHM Buzău (ultimele trei calificate din barajul de promovare/ retrogradare). Campionatul începe pe 11 septembrie şi se joacă sistem tur – retur, fără play-off şi play-out.

Divizia A Seria B:

11 echipe: HC Baia Mare (retrogradată din Liga Naţională), Cetate Devatrans, CSM Slatina, SCM Piteşti, CSU Reşiţa, CSUV Timişoara, Sepsi Sf. Gheorghe, Mureşul Tg. Mureş, Naţional Braşov, CSU Oradea, ACS Avram Iancu Arad.

Campionatul începe pe 18 septembrie.

Back to top button