glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Încă un termen ratat pentru Pediatrie

Secţia destinată micilor pacienţi rămâne încă o jumătate de an (cel puţin) în clădirea total nepotrivită din zona Ulpiţa

În aprilie anul acesta, Consiliul Judeţean anunţa un stadiu avansat al lucrărilor la noua Pediatrie a SJU Deva şi estima că aceasta va putea fi folosită efectiv în toamna acestui an. De atunci şi până acum, la noua Pediatrie nu s-a mai făcut niciun progres notabil. Acum CJ Hunedoara nu mai avansează niciun termen pentru finalizare motivând că nu mai doreşte să creeze noi aşteptări.
Mai întâi am întrebat-o pe Delia Băda, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva în ce stadiu se află mutarea Pediatriei, din clădirea veche şi neprielnică pentru un act medical modern, în zona supra-etajată recent, din „corpul mic” al spitalului. Am constatat că vor mai trece luni bune până când să se poată vorbi de mutare, pentru că spaţiul noii Pediatrii nu este gata nici acum. „A trebuit să finalizăm mai întâi lucrările la noile secţii de Cardiologie şi Chirurgie, astfel încât acestea să poată fi mutate, apoi să continuăm lucrările la noua secţie de Pediatrie. Au mai apărut şi o serie de probleme cu nişte conducte care au trebuit mutate. Nu s-au putut continua lucrările la noua Pediatrie din considerente strict tehnice. Ne-am fi dorit şi noi să avem această secţie gata acum, dar, din discuţiile cu dirigintele de şantier a reieşit că e nevoie de concentrarea lucrărilor mai întâi pe secţiile de Cardiologie şi Chirurgie. Nu pot estima un termen. Anul acesta nu cred că sunt şanse să se poată muta (secţia de Pediatrie – n.red.), dar am motive să cred că acest lucru se va întâmpla în prima jumătate a anului viitor. Spun asta şi pentru că, anul acesta, lucrările au mers bine, iar asta şi pentru că s-au alocat sume importante şi de la Consiliul Judeţean”.

Explicaţiile Consiliului

După ce am discutat cu managerul SJU, ne-am gândit că ar fi mai corect să întrebăm şi Consiliul Judeţean, mai ales că această instituţie a fost cea care a comunicat ca termen de funcţionalizare a noii secţii de Pediatrie „prima parte a trimestrului IV din acest an”. Redăm mai jos întrebările formulate în scris şi răspunsurile primite în acelaşi fel.
De ce nu este încă funcţională noua Secţia de Pediatrie? (mai ales că în comunicatul din 11 aprilie Consiliul Judeţean anunţa un termen autoimpus, nicidecum vreunul stabilit de vreo altă instituţie)
„Termenul avansat în primăvara acestui an a fost unul estimat de Consiliul Județean Hunedoara, ținând cont de ritmul derulării lucrărilor la acea dată. De altfel, suntem abia la începutul trimestrului IV, este prematur să ne pronunțăm asupra eventualelor întârzieri. Mai mult decât atât, la începutul verii am fost anunțați de către Ministerul Sănătății că vom primi un aparat RMN și au trebuit găsite soluții pentru amplasarea sa în condiții de siguranță. Astfel, toate eforturile constructorului s-au concentrat în această direcție și s-a lucrat susținut la amenajarea spațiului pentru RMN-ul care a sosit deja. În acest context, a fost nevoie și de o serie de lucrări suplimentare care au vizat schimbarea unor conducte și realizarea de racorduri noi pentru etajul I al clădirii, unde se află laboratorul de analize medicale”.
2. De ce s-a schimbat ordinea priorităţilor, mai ales că, în primăvară, Consiliul Judeţean şi conducerea SJU Deva susţineau că Pediatria reprezintă „prioritatea zero” atunci când vine vorba despre lucrările de reabilitare – modernizare a spitalului?
„Pentru zona unde era nevoie de extinderea secției (supraetajarea corpului mic unde au funcționat birourile administrative) lucrările sunt finalizate. Pentru continuarea lucrărilor la restul secției cu destinația Pediatrie este nevoie de eliberarea spațiului vizat. Noile spații pentru mutarea secțiilor cardiologie și chirurgie plastică sunt la această oră în plin șantier”.
3. Când va fi funcţională noua secţie de Pediatrie?
„Pentru a nu crea așteptări, nu vom avansa un termen final. Secția se va finaliza într-un timp rezonabil, va fi una modernă care va corespunde tuturor normativelor sanitare în vigoare. O mare reușită a conducerii actuale a Consiliului Județean Hunedoara a fost faptul că în cadrul proiectului de reparații capitale finanțat de Ministerul Sănătății s-a obținut amenajarea secției Pediatrie în corpul principal al spitalului, precum și extinderea acestei secții prin supraetajarea clădirii administrative, în ideea creării mai multor saloane, care să poată găzdui și aparținătorii, și a unor spații auxiliare necesare tratării micuților. Inițial, secția Pediatrie nu a fost cuprinsă în proiectul de modernizare a spitalului din Deva demarat în urmă cu mai mulți ani”.