glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Împrumut de 80 de milioane de lei votat la limită

Consiliul Local Hunedoara a aprobat ieri contractarea unui împrumut de până la 80 de milioane de lei destinat investițiilor în infrastructura rutieră și cofinanțării proiectelor europene derulate de Primărie. Votul a fost la limită 11 la 10.

Proiectul a fost susținut de consilierii PSD și UDMR, dar contestat de consilierii PNL și PER. Dezbaterile pe acest punct au fost destul de aprinse și au durat aproximativ o oră.

Îngrijorări de tot felul

Consilierul local PER, Bogdan Giurgiu, a susținut că valoarea împrumutului este prea mare și s-a arătat nemulțumit de faptul că Executivul Primăriei nu a indicat clar străzile care ar urma să fie reabilitate cu banii împrumutați ”În 2021 se va ajunge la un grad de îndatorare de aproape 30 la sută. Ce se va mai putea investi din 2021 încolo în condițiile în care vom avea o datorie totală de 160 de milioane de lei? Cred că e un risc maxim și că se merge pe principiul «După mine, potopul». Aș accepta acest risc dacă s-ar investi cu adevărat în dezvoltarea orașului, de exemplu în reabilitarea Centrului Vechi. A investi acum în reabilitarea stradală e ca și cum am investi doar în renovarea apartamentului fără să ne gândim la viitor. Probabil se vor reabilita 40 de străzi. În 6 ani vor fi pline de gropi, pentru că știm cum se lucrează în România, dar vom plăti dobânzi și rate încă 14 ani”, a adăugat Giurgiu.
Simion Jitian, consilier PNL, a declarat că, pe el, personal, îl îngrijorează valoarea împrumutului: „Noi nu ne opunem unui împrumut, dar nu de 80 de milioane de lei. Se putea lua un credit mult mai mic, se folosea, anul viitor se lua încă unul”.
Alți consilieri locali din Opoziție au atras atenția asupra pericolului creșterii dobânzilor în urma evoluției ROBOR.
Consilier PSD: „Să le spunem oamenilor să mai aștepte încă 4 ani?”
Consilierul local PSD Raul Scurtu le-a amintit aleșilor PNL că, în 2015, toți consilierii locali, indiferent de culoarea politică, au susținut contractarea unui împrumut în valoare de 11 milioane de euro (pe vremea lui Viorel Arion, folosit şi pentru construirea Ştrandului Corvina) iar acum liberalii se opun altui credit.
Președintele de ședință, Claudiu Voinia, a încercat să fie și mai convingător: ”Ce să le spunem oamenilor? Să mai aștepte încă 4 ani, sau încă 8, ca să li se asfalteze strada când noi, în municipiul Hunedoara încă avem străzi de pământ?! Și noi ne mai punem întrebarea dacă vrem să modernizăm Hunedoara? În plus, pe proiectele europene primești doar un avans. În rest, trebuie să dispui de niște bani ca să le implementezi, bani pe care-i recuperezi mai târziu. Haideți să nu punem piedică dezvoltării orașului doar din interese politicianiste, pe ideea «să nu facă cine e acum, să facă altcineva, care va veni»”.
Voinia a amintit de finanţările europene după ce șeful Biroului pentru Proiecte Europene, Viorel Ticula, le-a comunicat consilierilor locali că Primăria este pe cale să obțină finanțare europeană pentru opt proiecte în valoare totală de aproape 29 de milioane de euro și că mai are încă 13 în pregătire, existând șanse ca suma totală a banilor europeni atrași de Primărie să ajungă la 60 – 70 de milioane de euro, iar asta „într-o estimare pesimistă”. „Avem proiecte depuse la ADR Vest cu valori mai mari chiar şi decât cele depuse de Primăriile Arad, Timişoara sau Reşiţa. Despre Deva, ce să mai vorbim…” a adăugat Ticula.

Bobouţanu: „Consilierii care s-au împotrivit nu şi-au făcut temele”

După şedinţa de ieri, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că a ajuns la concluzia că aleşii locali care s-au opus proiectului nu s-au documentat suficient pentru a combate cu argumente credibile ideea contractării unui împrumut: „În primul rând, nu s-a înţeles că 80 de milioane de lei e valoare maximă a împrumutului. Nu vom fi obligaţi să-i tragem pe toţi din bancă. Apoi, anul trecut, în februarie, toţi consilierii locali, inclusiv cei care azi (ieri – n.red.) au votat împotrivă, au susţinut prin vot un acord-cadru pentru reabilitarea străzilor în valoare totală de 280 de milioane de lei. Azi pare-se că au uitat de acel acord – cadru. S-a mai spus că de ce nu atragem bani europeni pe Axa 4 pentru străzi. Le-am arătat, negru pe alb, că Axa 4 este destinată doar reşedinţelor de judeţ, ori Hunedoara, ştie toată lumea, nu e reşedinţă de judeţ. Ce m-a frapat şi mai tare este că, în prima pauză, luată după votul pe problema creditului, mai mulţi consilieri din opoziţie au venit şi mi-au arătat imagini cu străzi pe care m-au rugat să fie introduse în primul contract subsecvent de reabilitare. Consilierii PNL au votat împotrivă doar pentru că aşa au primit ordin de la partid”.

Citește și:

Primăria Hunedoarei ar vrea să împrumute 17 milioane de euro

2 Comments

  1. Ce inseamna sa fi mafiot : Dupa ce din 1990 PNL/PDL nu au asfaltat strazile , acum refuza cetatenilor discriminati de ei dreptul la un trai civilizat . Ipocrizia la limita: Cum au votat cand aveau majoritatea pentru creditul pentru bazinul de inot ? Se mai baga in seama si PER-ul care e tot timpul Gica Contar ( ce i se spune de PNL -oare de ce ? 🙂 ).