glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateSocial

Hunedorenii care vor să beneficieze de programul „Casa Verde” trebuie să se înarmeze cu răbdare. Luni începe depunerea dosarelor

1,2 milioane de lei au fost alocaţi judeţului Hunedoara pentru ediţia din acest an a Programului „Casa Verde”, o iniţiativă reluată după patru ani de pauză, în varianta sa destinată persoanelor fizice. Ediţia din acest an are însă mai multe noutăţi. Procedura de înregistrare a dosarelor va fi mai greoaie. Aşteptarea va merita însă, pentru că finanţările sunt de până la 3.000 de lei pentru panouri solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru panouri solare presurizate şi până la 8.000 de lei pentru pompe de căldură.

„Casa Verde Plus” – cum se numeşte în acest an programul are o procedură de înregistrare a dosarelor care va fi mai greoaie. Asta din cauză că, după evaluarea administrativă a dosarului, acesta nu va mai primi un număr de înregistrare „clasic” dat din secretariatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ci va fi înregistrat on-line, prin intermediul unei aplicaţii. Fiecare agenţie judeţeană de mediu are un singur calculator conectat la aplicaţia on-line, aşa că nu se vor putea face mai mult de trei sau patru înregistrări pe oră. „Vom încerca să mergem şi pe un sistem de programări, însă solicitanţii vor trebui să dea dovadă de înţelegere. S-a decis, la nivel central, ca solicitările să fie înregistrate prin intermediul unei aplicaţii electronice on-line şi trebuie să respectăm această regulă”, spune Georgeta Barabaş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Două săptămâni la dispoziţie

Pentru persoanele fizice, dosarele cu solicitări de finanţare se depun în perioada 10 – 24 octombrie, între orele 09.00 – 15.00, de lunea până joia, şi între 09.00 – 13.00 vinerea. Pentru solicitările care sunt eligibile se întocmeşte apoi un contract. Urmează realizarea efectivă a investiţiei (în panouri solare ori pompe de căldură) şi abia după montarea dispozitivelor se mai depune un dosar pentru acordarea efectivă a banilor.

Anul acesta nu mai sunt eligibile solicitările care vizează cumularea a două tipuri de instalaţii pentru acelaşi imobil (de exemplu panouri solare plus pompă de căldură) şi nici imobilele care au beneficiat de finanţări prin ediţiile din 2010 şi 2011 ale programului Casa Verde. De asemenea, acum nu se mai acordă finanţări pentru centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă sau orice fel de resturi vegetale.

La ediţiile din 2011 şi 2012, peste 400 de hunedoreni au reuşit să primească finanţări pentru instalaţii de apă caldă şi căldură prin intermediul programului amintit. Conducerea APM Hunedoara estimează că la ediţia din acest an, în judeţ, vor fi peste 200 de beneficiari.

Tags