glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

În Hunedoara, normalitatea apare doar „sub presiune”. Butoni reflectorizanţi şi limită de 30 km/h la trecerea de la Sântandrei

Angajaţii Secţiei de Drumuri Naţionale Hunedoara din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara au montat ieri butoni reflectorizanţi pe marginile trecerii de pietoni de la Sântandrei (din zona fabricii de biciclete). Lucrarea s-a făcut doar la presiunile localnicilor şi ale presei.

A fost nevoie de şapte oameni morţi pentru ca DRDP Timişoara (instituţie din cadrul CNAIR) să îşi aducă aminte că are o problemă gravă în judeţul Hunedoara, semnalată de vreo opt ani încoace, repetat, mai ales de către Primăria Simeria: trecerea de pietoni din zona fabricii de biciclete DHS, aproape de localitatea Sântandrei.

Reacţie în lanţ

Săptămâna trecută un bărbat în vârstă de 75 de ani a murit încercând să traverseze regulamentar DN 7 în locul amintit. Sătui de indiferenţa autorităţilor, localnicii au protestat, tot acolo, două seri la rând. Au reuşit astfel să atragă mai mult atenţia mass-media asupra problemei. Subiectul a căpătat rapid amploare şi a ajuns şi la urechile şefilor de instituţii. Situaţia a devenit şi mai tensionată când s-a aflat că, de fapt, Primăria Simeria a semnalat către DRDP Timişoara problema încă de prin 2010 – 2011, dar nu s-a „mişcat” nimic. Luni şi marţi, atât Prefectura Hunedoara cât şi Consiliul Judeţean anunţau că se implică. Ieri, angajaţii Drumurilor Naţionale s-au pus pe treabă. În câteva ore au făcut ca trecerea de pietoni să fie mai vizibilă pe timp de noapte. În acelaşi interval au montat şi indicatoare suplimentare pentru presemnalizarea trecerii de pietoni.

O solicitare care va provoca nemulţumirea şoferilor

DRDP a solicitat Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara şi instituirea unei limite de viteză de 30 de km/h în zonă. Limita de viteză actuală în acea zonă este de 70 de km/h şi nu este respectată. Un echipaj de poliţie amplasat în apropierea trecerii ar face ravagii prin portofelele şoferilor, luându-le şi banii şi, unora, şi permisele. după ce viteza maximă de deplasare va fi scăzută la 30. Dacă va fi scăzută la 30, sau IPJ Hunedoara va decide că o limită de 50 pe întreaga lungime a sectorului de drum dintre Sântuhalm şi Sântandrei ar fi o măsură suficientă.
La nivel administrativ, continuă discuţiile privind suplimentarea măsurilor de siguranţă din zonă. Reprezentanţii Drumurilor Naţionale consideră că o pasarelă ar fi cea mai potrivită soluţie pentru securizarea traversării DN 7. Primăria Simeria rămâne la părerea că un giratoriu ar fi mai bun, pentru că ar proteja şi pietonii (obligând vehiculele să încetinească) şi ar ajuta şi traficul auto dintr-o zonă în care continuă să apară unităţi industriale (anul viitor, o fabrică de materiale plastice îşi va începe producţia, lângă DN 7, pe dreapta sensului de mers spre Simeria).