glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Guvernul plănuieşte scumpirea carburanţilor

Accizele la carburanți ar putea reveni la nivelul din anul 2016, conform unui proiect de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. Motivaţia ar fi că încasările la buget din aceste taxe au scăzut considerabil. Asta ar însemna că, un litru de benzină sau motorină va costa cu 50 de bani mai mult începând din septembrie.

În nota de fundamentare a proiectului se mai arată că diminuarea încasărilor a avut loc cu toate că, în primul semestru al acestui an, consumul de motorină a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 253 de milioane de litri, iar cel de benzină cu aproape 59 de milioane de litri. În primele şase luni ale anului, încasările au scăzut cu 634 de milioane de lei, din accizele pe motorină, respectiv 223,6 milioane de lei pentru cele din benzina vândută în România.

Motivaţie: era prea ieftină

„Scăderea nivelului accizelor pentru benzine și motorine a vizat în principal contracararea fenomenului de alimentare cu combustibil în alte state membre care practicau niveluri ale accizelor inferioare celor din țara noastră și, prin urmare, aveau prețuri la pompă mai scăzute. În prezent, urmarea analizei efectuate în ceea ce privește nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislația Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preț al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană (0,997 euro pe litru cu taxe) și al treilea cel mai mic preț pentru motorină (0,977 euro pe litru cu taxe), după Luxemburg (0,955 euro pe litru) și Bulgaria (0,961 euro/litru)”, se menţionează în nota de fundamentare, potrivit Agerpres. Proiectul generează şi o dispută politică. Preşedintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, consideră că scumpirea carburanţilor „va fi nesemnificativă”, în timp ce liderii Opoziţiei spun că decizia arată încă o dată „incompetenţa Guvernului PSD” şi va genera scumpiri în lanţ care vor afecta întreaga economie, mai ales populaţia cu venituri mici.

Tags