glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Comercializarea porcilor în târgurile din județ, interzisă

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara a interzis comercializarea porcilor în nouă târguri din județ. Măsura a fost luată pentru a preveni apariţia focarelor de pestă porcină africană în judeţ.

În urmă cu o săptămână, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate. În urma confirmării prezenţei virusului în România, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis direcțiilor sanitar-veterinare din mai multe județe, printre care și Hunedoara, anumite măsuri care trebuie respectate privind comercializarea și mișcarea suinelor. Prin urmare, începând de luni, 7 august, în județul Hunedoara a fost interzisă comercializarea porcinelor în târgurile autorizate sanitar veterinar din județ. „Ca urmarea a apariției unui focar de pestă porcină africană la periferia municipiului Satu Mare, DSVSA Hunedoara a dispus unele măsuri pentru evitarea apariției viruslui și în județul Hunedoara. Așadar, începând de luni, 7 august, a fost interzisă comercializarea porcinelor în târgurile autorizate sanitar-veterinar de pe raza județului. Târgurile unde nu se vor putea comercializa porci sunt din localitățile Brad, Dobra, Lăpugiu, Orăștie, Băcia, Hațeg, Totești, Geoagiu, Pui. Noi am trimis dispoziții către primăriile care au în administrare aceste târguri și sperăm că acestea să fie respectate. De precizat este faptul că cei care nu vor respecta această restricție de a comercializa porcine în târguri, vor fi aspru sancționați. Noi încercăm să le explicăm deținătorilor de porcine și administratorilor de piețe, pe cale amiabilă, că este o măsură de urgență luată în sprijinul proprietarilor și a animalelor și că trebuie să ne unim cu toții pentru a bloca virusul pestei porcine africane la nivelul județului Satu Mare”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Amenzi de aproximativ 40 de mii lei pentru nereguli în zonele de interes turistic

Odată cu începerea sezonului estival, conducerea ANSVSA a dispus structurilor teritoriale desfăşurarea unor controale cu tematică specifică, în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Scopul acţiunii a fost protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Așadar, în perioada 3-31 iulie, inspectorii din cadrul DSVSA Hunedoara au verificat 206 unități de alimentație publică din județ, din care 95 restaurante, 9 pizzerii, 4 cantine, 6 cofetării/patiserii, 3 laboratoare de cofetărie/patiserie, 11 pensiuni turistice, o unitate de tip hipermarket și 77 magazine alimentare. Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, organele de control au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale în valoare de 38.200 lei și 45 de avertismente. Principalele neconformități identificate au fost: depozitarea, manipularea, etichetarea și întreținerea necorespunzătoarea a produselor alimentare, a spațiilor și a ustensilelor din dotare.

Tags
Back to top button
Close
Close