glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Gimnastica românească pe drumul spre Tokyo 2020

Recent încheiatele Campionate Mondiale de gimnastică desfăşurate la Doha (Qatar) ne-au arătat exact unde se află România, atât la masculin cât şi la feminin: încă foarte departe de elita mondială. Revăzând parcursul gimnastelor şi gimnaştilor noştri, acum, la jumătatea ciclului olimpic cu finalitate la Tokyo (Japonia) în 2020, putem spune că obiectivele minimale stabilite au fost atinse în cazul ambelor echipe, însă calificarea la Jocurile Olimpice se va hotărî abia anul viitor.

Concret, atât fetele cât şi băieţii aveau nevoie de o clasare între primele 24 de locuri în concursul echipelor de la Doha pentru a căpăta dreptul de participare la Campionate Mondiale din 2019 de la Stuttgart (Germania). Miza acelei ediţii va fi calificarea directă la Jocurile Olimpice pentru nouă ţări. Să amintim că pentru Tokyo au obţinut deja biletele SUA, Rusia şi China la feminin, China, Rusia şi Japonia la masculin, situate pe primele trei locuri în întrecerile echipelor.

Locul 13 pentru România în concursul feminin

Începem cu întrecerea fetelor, care ne-a interesat mai mult, aceasta în primul rând prin prisma faptului că trei dintre componentele lotului României sunt legitimate la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva. Echipa feminină a concurat la întrecerile din Qatar în componenţa Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Nica Ivănuş, Maria Holbură şi Ioana Crişan, Laura Iacob fiind rezervă.
Cu un total de 153.763 puncte, România a terminat concursul pe locul 13, nereuşind calificarea în finală. Faţă de precedenta competiţie majoră, Campionatele Europene de la Glasgow, unde s-a clasat pe locul 12 cu doar 147.663 puncte, evoluţia de la Mondiale a reprezentat totuşi un plus evident, ţara noastră fiind a opta dintre reprezentativele europene. Gimnastele românce au făcut primul lor concurs de asemenea anvergură fără ratări, fără greşeli majore, lucru subliniat de antrenorul coordonator al lotului Nicolae Forminte. „Acesta este momentul pe care l-am aşteptat şi de acum putem începe reconstrucţia. Mai întâi trebuie să reclădim încrederea în noi şi în capacitatea de a concura. În acest proces de reconstrucţie am avut nevoie mai întâi de sprijinul gimnastelor şi mă bucur că au înţeles cum trebuie să evolueze. Din 2020 sper că vom fi mai buni. Avem un grup de şase – şapte gimnaste junioare care sunt deja la nivelul senioarelor de acum. Ele reprezintă o mare speranţă pentru mine, dacă vom reuşi să calificăm echipa la Jocurile Olimpice, cu siguranţă România va arăta mult mai bine“, a declarat Nicolae Forminte la finalul competiţiei.

Locul 17 pentru Golgotă la individual compus

Lidera actualei generaţii, deveanca Denisa Golgotă, a fost singura gimnastă româncă prezentă într-o finală la Doha. Ea s-a calificat la individual compus după ce s-a clasat pe locul 19 în calificări, iar în finală a terminat pe locul 17, cu 51,865 puncte. Gimnasta legitimată la CNS Cetate Deva a obţinut 14,300 la sărituri, 12,666 la paralele, 11,566 la bârnă şi 13,333 la sol. Să mai spunem că pentru Denisa a fost prima finală mondială într-un concurs al senioarelor. „Există presiune pe noi, deoarece în ultima perioadă nu am mers prea bine. Avem însă multă încredere că vom reuşi să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Pentru mine putea să fie mai bine, nu sunt mulţumită de rezultat“, a fost declaraţia Denisei Golgotă.
Nici o sportivă din lotul României nu a reuşit o calificare în vreuna din finalele pe aparate la această ediţie a Campionatelor Mondiale.

Dacă Drăgulescu nu e în formă, nimic nu vine de la băieţi

În întrecerea masculină, singurul lucru care se poate spune este că România şi-a atins linia de minimă rezistenţă, obţinând clasarea între primele 24 şi implicit calificarea la Mondialul de anul viitor de la Stuttgart. În componenţa Marian Drăgulescu (abia revenit după ce a fost o lungă perioadă de timp indisponibil), Andrei Munteanu, Cristian Băţagă, Roland Szabo şi Adelin Kotrong, echipa băieţilor a terminat pe locul 21, cu un total de 234.121 puncte. Tot de pe locul 21 s-a calificat în finala de la individual compus Andrei Munteanu, care a terminat finalmente pe 22, cu un total de 78,374 puncte (în calificări obţinuse 80.224).
Nici la masculin nu am avut vreun reprezentant în finalele pe aparate.