glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Geoparcul, „analizat” de doi evaluatori UNESCO

Doi evaluatori UNESCO se află în aceste zile în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, pentru vizita periodică de revalidare. Cei doi, dr. Klaus George și dr. Jianping Zhang, vor merge la principalele puncte de vizitare și interpretare de pe teritoriul Geoparcului pentru a analiza dacă se respectă condițiile de păstrare a statutului UNESCO.

Vizita are loc în perioada 12 – 14 iulie, timp în care evaluatorii vor merge la Casele Geoparcului, pe traseele din Geoparc, dar și la câteva dintre obiectivele din județul Hunedoara care ar putea figura în viitor pe lista UNESCO – Biserica din Densuș și Castelul Corvinilor. De asemenea, cei doi evaluatori vor avea întâlniri cu conducerea Universității din București, cu președintele Consiliului Județean Hunedoara și autoritățile județene și locale, cu parteneri strategici, business și educaționali ai Geoparcului și cu membri ai comunităților locale. „Această vizită de revalidare este efectuată conform statutului Rețelei Globale a Geoparcurilor care prevede ca fiecare geoparc membru al Rețelei să fie evaluat periodic, din 4 în 4 ani, pentru a se constata dacă respectă condițiile de păstrare a statutului UNESCO. Evaluarea urmărește toate aspectele legate de activitatea geoparcurilor – științifice, educaționale, de relații cu comunitatea locală, turistice, de dezvoltare durabilă și administrative. În urma acestei evaluări, un geoparc poate obține cartonaș verde și statutul UNESCO pentru următorii patru ani, cartonaș galben cu o perioadă de grație de doi ani pentru remedierea neajunsurilor constatate de evaluatori sau cartonaș roșu, ceea ce duce la pierderea statutului UNESCO. La evaluarea precedentă, desfășurată în 2014, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a obținut cartonaș verde și statutul UNESCO pentru perioada 2014 – 2018”, a declarat specialist în comunicare din cadrul Geoaprcului Dinozaurilor, Adina Popa.

Singurul Geoparc din România recunoscut UNESCO

Din anul 2015, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Totodată, este printre puținele geoparcuri la nivel mondial administrate de o instuție de învățământ superior – Universitatea din București, în acest caz. Prin obținerea de către Geoparc a statutului UNESCO, județul Hunedoara este singurul din țară care are pe teritoriul său patru entități UNESCO. Pe lângă Geoparc, în județ mai dețin recunoaștere UNESCO Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman Viu. Cele patru entități au semnat în luna mai a acestui an un protocol de colaborare în scopul promovării valorilor UNESCO la nivel local, național și internațional.

Despre evaluatori

Dr. Klaus George este managerul Geoparcului Harz. Braunschweiger Land. Ostfalen din Germania, membru al Rețelei Europene a Geoparcurilor. De asemenea, este președinte al Consiliului Consultativ pentru Conservarea Naturii al Ministerului Agriculturii și Mediului din Statul Saxonia-Anhalt, membru al consiliului Asociației Germane a Parcurilor Naturale, membru al Comitetul de Monitorizare FEADR Saxonia Inferioară. La rândul său, dr. Jianping Zhang este profesor de paleontologie la China University of Geoscience Beijing, director al Centrului de cercetare pentru evaluarea geoparcurilor al universității, iar din anul 2016 este membru al Grupului Executiv al Rețelei Globale a Geoparcurilor.