glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„Găuri” imense la două instituţii culturale. Casa de Cultură Hunedoara are doar pe hârtie un bazin de apă (plătit şi recepţionat), iar la teatrul din Petroşani e reclamată o pagubă de 2,6 milioane de lei

În zilele următoare, Consiliul Judeţean va trebui să decidă dacă va depune sau nu plângeri penale pentru două „găuri” financiare serioase constatate la Casa de Cultură din Hunedoara şi la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroşani.

Casa de Cultură Hunedoara nu a primit aviz ISU de funcţionare din cauză că nu deţine decât în acte un bazin de alimentare cu apă a instalaţiei de stingere a incendiilor. Vicepreşedintele CJ, Daniel Andronache, spune că acel bazin în valoare totală de aproximativ 200.000 de lei (60.000 – bazinul, 100.000 – lucrările de montaj) a fost recepţionat şi plătit, dar, în realitate, nu există. „Se vede clar că unde trebuia montat nu s-a turnat nici măcar un metru cub de beton. Suntem într-o situaţie foarte delicată pentru că noi trebuie să continuăm lucrările. Până nu rezolvăm această situaţie, noi nu le putem continua pentru că ar însemna dublă finanţare. Noi trebuie să cumpărăm alt bazin, să facem alte montaje şi alte legături cu Casa de Cultură. Comisia pe care am constituit-o şi a constatat aceste nereguli va lua o decizie, noi vom găsi căile legale împreună cu juriştii să putem continua lucrarea. Mai sunt deficienţe majore legate de calitatea lucrării, pe interior. Dacă la calitate putem discuta şi constata, măcar acolo s-a dat cu vopsea, aici (în cazul bazinului de apă- n.red.) nu a existat absolut nimic. Pe noi, în primul rând, ne interesează să finalizăm acele lucrări şi să putem preda Casa de Cultură municipiului Hunedoara să o poată folosi”, a declarat Andronache. De reabilitarea Casei de Cultură Hunedoara se ocupă Consiliul Judeţean.

Scenografii plătite de două ori şi bani pentru piese nejucate

O pagubă şi mai mare, în valoare totală de 2,6 milioane de lei, este reclamată de conducerea CJ Hunedoara, la Teatrul „I.D. Sîrbu” din Petroşani. Reprezentanţii Consiliului spun că, în urma unui audit ce a vizat ultimii patru ani de activitate ai teatrului, aici s-au plătit peste 1,5 milioane de lei pentru servicii de scenografie şi costume „în condiţiile existenţei unui contract cu aceeaşi persoană având ca obiect «scenografie, decor, scenograf» care trebuia să realizeze şi concepţia costumelor pentru un număr de 38 de producţii artistice”.

Tot la teatrul din Petroşani s-au mai cheltuit aproape 300.000 de lei pentru patru producţii artistice care nu au avut nicio reprezentaţie cu public şi s-au găsit creanţe către o societate comercială care ar fi fost lăsate să se prescrie, în valoare de 346.000 de lei. În raportul de control prezentat de CJ mai e menţionată şi „scoaterea din gestiune a unor obiecte de inventar, în valoare de 464.000 de lei fără documentele justificative cerute de lege”.

Tags
Back to top button
Close
Close