glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateComunitate

(Galerie foto)Centrul Pediatric Național “Maria Beatrice”, un Altfel de Spital, construit exclusiv din donații și sponsorizări, a fost inaugurat la Alba Iulia

Zilele trecute a avut loc finalizarea lucrărilor la Centrul Pediatric Național „Maria Beatrice” pentru Terapia și Monitorizarea Prematurului, victime ale accidentărilor și copii cu paralizie cerebrală. Acest centru reprezintă un pas semnificativ în asigurarea unor servicii medicale specializate pentru cei mai vulnerabili membri ai comunității – copiii.

Unul dintre aspectele inovatoare ale acestui proiect este implementarea unor metode de terapie inovatoare. De exemplu, se va introduce implicarea surorii sau a fratelui pacientului în procesul de terapie, accentuând importanța susținerii din partea familiei în procesul de recuperare.

Povestea “Maria Beatrice” începe în 2008:

Suntem o familie de profesori din Alba Iulia, Iulia Onac, profesoară de limba engleză și Sebastian Onac, profesor de informatică.

În 15 august 2008 s-a născut fetița noastră, Maria Beatrice. Nașterea a fost una prematură, a necesitat 6 săptămâni de spitalizare, în incubator, iar în urma complicațiilor care au apărut, la 6 luni de viață Maria Beatrice a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă.

În perioada 2008-2010, Maria Beatrice împreună cu mama ei au fost internate în mod repetat în România, Ucraina și Germania.

În 2 ani am epuizat toate resursele financiare ale familiei și am realizat că banii cheltuiți în străinătate pentru tratamentul unui singur copil pot fi utilizați în România pentru a deschide un centru de recuperare, care pe lângă fetița noastră, să ajute mult mai mulți copii.

Astfel că în octombrie 2010, părinții Mariei au fondat Asociația Maria Beatrice. Am strâns fonduri din Donații și Sponsorizări iar în martie 2012, prin Asociația Maria Beatrice, am înființat Centrul de Recuperare “Maria Beatrice” pentru copii cu paralizie cerebrală ca fetița noastră, centru care a devenit recunoscut la nivel național, prin rezultatele pe care le are în recuperarea neuromotorie a copilului mic.

În 12 ani am format o echipă instruită și disciplinată de peste 50 de medici, asistenți medicali, kinetoterapeuți și hidro-kinetoterapeuți, psihologi clinicieni și psihoterapeuți, logopezi, terapeuți ocupaționali, personal administrativ și de management, care împreună asigură acum tratamente de lungă durată pentru peste 700 de copii, născuți prematur, accidentați, operați, paralizii cerebrale.

Deoarece mortalitatea infantilă în România are un prag ridicat, presiunea pe spitale este foarte mare. Spitalele fac eforturi deosebite pentru ca acești copii născuți prematur să iasă vi din spital dar sunt mai puțin interesate de parcursul ulterior al copiilor. Noi ne ocupăm de aceste familii după spitalizare, deoarece primele șase luni de viață sunt cruciale pentru a putea evita pe cât posibil eventualele afecțiuni post naștere prematură, pe termen lung.

Pentru că tot mai mulți copii se nasc prematur, construim acum Centrul Pediatric Național Maria Beatrice pentru Terapia și Monitorizarea Prematurului, victime ale accidentărilor și paralizie cerebrală copii – Un Altfel de Spital în care pacientul este întreaga Familie. Aici, peste 2000 de copii din întreaga țară și străinătate, împreună cu familiile lor, vor putea beneficia anual de tratamente de lungă durată.

În România sunt mii de familii având copii ca și noi, accidentați la locul de joacă, în curtea școlii sau în parc. Sunt erori umane, erori medicale și tot mai mulți copii se nasc prematur cu risc. Sunt mii de copii nevinovați, fiecare cu povestea lui, iar noi am fost dăruiți cu puterea de a-i ajuta!

Proiectul este o încununarea a tuturor experiențelor și valorilor noastre, de relaționare cu familii aflate în situație, dar în mod deosebit asumarea ca proiect de viață pentru noi, părinții Mariei Beatrice și fondatori ai Asociației Maria Beatrice. Când am plecat la drum, ne-am dorit să dăm sens tragediei din viața noastră, durerea și iubirea față de Beatrice le-am transformat în valori, stăruință și dăruire, iar acum suntem aici tocmai pentru că facem parte din problemă, înțelegem familia aflată în situație și care sunt nevoile ei.

Dumnezeu să ne ajute pe măsura gândurilor și a faptelor noastre. – Iulia și Sebastian Onac

O altă metodă inovatoare pe care Centrul Pediatric o va implementa este terapia cu animale de companie. Terapeutul canin și hipoterapia aduc un aport semnificativ în terapia relațională a copiilor mici. Proiectul include un parc de 4000 mp și o grădină senzorială dedicată terapiei prin joacă cu animale, sub îndrumarea terapeuților specializați în terapie ocupațională, integrare senzorială, și terapie relațională în context familial.

Centrul va acoperi o gamă largă de servicii medicale specializate, inclusiv evaluarea, terapia și monitorizarea prematurului, evaluarea funcțională a nou-născutului și a copilului mic, consiliere parentală pre și post-natală, și psiho terapie de familie.

Secțiile dedicate pediatriei, ortopediei pediatrice, traumatologiei pediatrice și neurologiei pediatrice vor asigura îngrijirea copiilor într-un mediu specializat.

Recuperarea medicală pentru copii va beneficia de facilități precum kinetoterapie, hidro-kinetoterapie, fizioterapie, medicină hiperbară, terapie Vojta, logopedie, terapie ocupațională, integrare senzorială, psiho terapie și psiho logie clinică.

Prin includerea terapiei prin joacă cu animale de companie și terapiei relaționale în context familial, Centrul vizează o abordare holistică a recuperării medicale.

De asemenea, se va oferi recuperare medicală la domiciliu, explorări funcționale, și servicii de nutriție și dietetică.

Maria Beatrice înseamnă până acum:

  • 1372 – Copii beneficiari proiecte
  • 5080 – Ședințe de terapie
  • +3500 – Dispozitive de mobilitate
  • 1597 – Ore specializare personal

Complexul avicol integrat Avis 3000 este una dintre companiile hunedorene care au contribuit la construcția Centrului Pediatric Național Maria Beatrice.

Alătură-te și tu celor peste 42000 de oameni și 315 companii care construiesc exclusiv din donații și sponsorizări Centrul Pediatric Național Maria Beatrice pentru Terapia și Monitorizarea Prematurului, victime ale accidentărilor și paralizie cerebrală copii – Un Altfel de Spital în care pacientul este întreaga familie, pentru sănătatea a peste 2000 de copii, în fiecare an.

Mai este nevoie de 1.254.000 Euro pentru finalizarea Corpului de Cazare și Masă, astfel ca întreg Centrul să devină funcțional cât mai repede!

Back to top button