glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

(GALERIE FOTO) Pată pe obrazul Devei. Cum sunt primiți turiștii în Cetate: toalete defecte și mirosuri pestilențiale!

Toaletă care nu funcționează, miros de urină, sifon de pardoseală înfundat, un sigur WC utilizabil, multă apă pe jos. Murdar! Așa se prezintă cele două toalete aflate la poalele monumentului istoric din Deva, în apropiere de telecabina care urcă turiștii pe Cetate. Problema a fost ridicată ieri, de consilierul local Ioan David, în ședința de îndată a Consiliului Local.

Sursă foto: cititor „Glasul Hunedoarei”
Sursă foto: cititor „Glasul Hunedoarei”

David a povestit că el însuși a fost în toaletele de la poalele Cetății, după ce un prieten, venit din altă localitate, a vizitat Cetatea și a fost nevoit să folosească grupul sanitar. „Săptămâna trecută, un fost coleg de facultate a fost în Deva. A fost foarte încântat de ceea ce a văzut pe cetate, de telecabină, de tot, mai puțin de grupul sanitar de la bază. Am mers personal și am verificat. Murdar-murdar, foarte urât mirositor, un singur WC funcționează, apă, băltoace, m-am udat pe pantofi, sifonul de pardoseală e înfundat. (…) Luați de îndată măsuri pentru remedierea acestei situații, pentru că nu este o simplă defecțiune, este o bătaie de joc la adresa orașului. În mod firesc, și nimeni nu poate să susțină contrariul, când un autobuz se oprește undeva, există cel puțin două persoane care caută un grup sanitar. În condițiile în care intri acolo, în mirosul acela care este, și în toată mizeria care este acolo, este o palmă urâtă dată pe obrazul municipiului Deva, implicit al Primăriei și al Consiliului Local”, a spus consilierul local Ioan David.

David, către directorul Serviciului Cetate: „Dacă nu rezolvați problema, o să propun sancționarea dumneavoastră”

Ioan David susține că vina nu îi aparține atât de mult directorului Serviciului Cetate, Cristian Răcășan, ci mai degrabă sunt vinovați cei care au făcut reorganizarea, pentru că în Primărie nu ar mai exista acum un instalator. „Sunt convins că dacă dumneavoastră mergeți și solicitați să vină un instalator să repare, nu găsiți un instalator în toată Primăria sau dacă există, sigur se ocupă de altceva. Asta e o altă chestiune, de aceea vă acord toate circumstanțele. Există o anumită doamnă care se joacă mereu cu pătrățelele și face tot felul de organigrame, iar noi le votăm. Uitați-vă care este rezultatul pătrățelelor. Dacă stai într-un birou și faci pătrățele și nu gândești ce se poate întâmpla, atunci când ai tăiat un post de femeie de serviciu sau un îngrijitor, responsabilitatea cui revine? Este mai puțin a dumneavoastră și mai mult a celor care se ocupă de aceste organigrame! Dacă cineva vă va băga bețe în roate și nu vă va ajuta să remediați de îndată situația de acolo, vă rog să îmi spuneți, altfel o să încep să propun sancționarea dumneavoastră. Vorbesc la modul cel mai serios! Nu se poată să se permită existența unei asemenea situații”, mai spune David.

Răcășan: „Curățenia la toalete se face cu doi asistați social”

În replică, directorul Serviciului Cetate susține că, în acest moment, în cadrul structurii care se ocupă de administrarea monumentului istoric, nu mai există personal de întreținere. „În momentul de față, curățenia la toalete se face cu doi asistați social, care vin dimineața la ora 8 și pleacă la ora la ora 12. După-masa, pot fi situațiile descrise de dumneavoastră. Vom lua măsurile ce se impun de îndată, cu privire la scurgerea apei. Cu privire la întreținerea Cetății, și aici sunt mai multe probleme pe care eu le-am discutat cu conducerea Primăriei, nu avem oameni cu care să vopsim

Sursă foto: cititor „Glasul Hunedoarei”
Sursă foto: cititor „Glasul Hunedoarei”

lemnăria care se degradează, nu avem bani pentru așa ceva. Nu avem personal pentru întreținere, pentru tuns iarbă. Noi ne bazăm în momentul de față pe bunăvoina SPIGM. Sunt necesari niște oameni pe care să-i avem noi acolo”, spune Cristian Răcășan.

Soluții pentru criză?

Cristian Răcășan susține că una dintre soluțiile pentru a fi mereu curată toaleta ar fi externalizarea serviciului. De aceeași părere este și un alt consilier local. „Domnule Răcașan, până se rezolvă problema personalului, se poate externaliza serviciul. Nu costă așa de mult să avem o firmă de curățenie. Probabil noi la Primărie va trebui să luăm în considerare să mai facem niște toalete acolo, pentru că o să ne dezvoltăm în zonă. Ținem festivități și sunt puse două-trei WC-uri ecologice, care nu corespund. Probabil va trebui să mai găsim în zona aceea un loc unde să putem construi”, spune consilierul local Nicu Sav.

O vizită neanuțată la Cetate a făcut și noul viceprimar, Ferdinand Pogocsan. „Cum am promis la instalarea mea în funcția de viceprimar, miercuri am mers în vizită inopinată la Cetate. Colegul meu David are dreptate! Sunt două toalete. Cea de la femei funcționa, dar trăgeai de o sfoară, ceea ce nu e normal, hârtie igienică nu exista, dar curat era. Am propus și eu să se externalizeze acest serviciu. Două toalete nu ajung, pentru că cetatea e vizitată de aproape 2.000 de oameni, în weekend. Curățenia e emblema orașului”, spune și viceprimarul.