glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

GAL-urile urbane de la Petrila şi Lupeni au dificultăţi cu strategiile

Primăriile Petrila şi Lupeni au ratat obţinerea unor finanţări de câte 7 milioane de euro fiecare din cauza unor erori în documente. Primarii ambelor oraşe declară că-şi vor pune documentele la punct şi vor încerca din nou.

 

Mai multe primării din judeţ şi din ţară au înfiinţat Grupuri de Acţiune Locală prin intermediul cărora să poată obţine apoi finanţări europene, în baza unor strategii de dezvoltare locală. Finanţările se acordă prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) şi au o valoare maximă de 7 milioane de euro pentru fiecare caz în parte.

 

Petrila, victima unui copy – paste

 

Strategia de Dezvoltare Locală a oraşului Petrila nu a fost acceptată la finanţare pentru că suma solicitată a depăşit limita maximă stabilită de 7 milioane de euro. „A fost o eroare care nu aparţine vreunui angajat al Primăriei, ci firmei de consultanţă cu care colaborăm. S-a cerut o refacere a documentaţiei, s-a dat un copy paste din documente mai vechi şi aşa a apărut o sumă mai mare decât limita. E vorba, considerăm noi, de o eroare materială. Din punctul meu de vedere, această oportunitate nu este pierdută, pentru că mai sunt încă 10 – 15 primării din ţară aflate într-o situaţie asemănătoare. Am înţeles că bugetul pentru GAL-uri urbane nu a fost epuizat, pentru că, din 46 de strategii, doar vreo 30 – 35 au fost acceptate la finanţare şi ar urma un nou apel de proiecte”, declară primarul Petrilei, Vasile Jurca. Prin strategia pentru Petrila se doreşte derularea de servicii sociale în mai multe zone ale oraşului, construirea unei grădiniţe şi a unei creşe, conectarea unor zone la reţeaua de gaz metan şi încurajarea investiţiilor în turism.

 

Erori mai multe şi mai mici, la Lupeni

 

Tot într-un al doilea apel de proiecte îşi pune speranţele şi primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă. „Strategia noastră a fost respinsă din cauza unor greşeli în întocmirea documentelor. Le-am făcut şi noi cum am ştiut şi cum ni s-a spus că ar fi bine. Au fost erori de genul unei semnături care nu era plasată unde trebuia şi alte chestiuni de acest fel. Credem că va fi un al doilea apel de proiecte şi ne vom prezenta din nou. Suntem încrezători că, până la urmă vom reuşi, mai ales că avem deja un alt proiect de 5 milioane de euro contractat şi finanţat tot prin POCU”, spune Resmeriţă. Primarul Lupeniului adaugă că strategia de dezvoltare locală întocmită cuprinde proiecte prin care se doreşte realizarea unor investiţii în infrastructură, în îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi servicii sociale pentru persoane defavorizate.

Back to top button
Close
Close