glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Fotbalul judeţean e în căutarea unui suflu nou

Comitetul Executiv al Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Hunedoara a validat în ultima sa întrunire rezultatele şi clasamentele din competiţiile sezonului 2018 – 2019, seniori şi juniori, cu câteva mici modificări. În aceeaşi şedinţă a fost stabilit şi programul competiţional pentru noul sezon 2018 – 2019, care la Liga a patra se va desfăşura într-un sistem inedit pentru fotbalul judeţean, cu play-off şi play-out.

Este o încercare de a revitaliza fotbalul hunedorean, mai ales în contextul în care la ultima ediţie am consemnat două retrogradări – Energeticianul Petroşani din Liga 2 şi Cetate Deva din Liga 3 – şi un baraj interjudeţean de promovare pierdut de Retezatul Haţeg pentru liga a treia.

Premianţii şi „bilele negre” ale sezonului trecut

Modificările despre care vorbeam mai sus se referă la liga a cincea, unde două dintre competitoarele recent încheiatului sezon au fost excluse. Este cazul lui Santos Boz şi Foresta Lunca Cernii, care nu s-au prezentat la câte două jocuri din retur şi astfel, conform regulamentului, au fost sancţionate cu pierderea tuturor meciurilor din 2019 cu 0 – 3. Santos avea oricum „acontat” ultimul loc în clasament, în timp ce Foresta a coborât în urma acestei penalizări de pe locul 10 pe 12, penultimul.

Reamintim, campioana la acest eşalon a fost Măgura Pui, cu un bilanţ aproape perfect de 22 de victorii şi doar două egaluri, ea fiind urmată pe podium de Metalul Crişcior şi AS Sântămăria Orlea. Cu un nivel mai sus, la Liga a patra, titlul judeţean a fost câştigat de Retezatul Haţeg, podiumul fiind completat de Inter Petrila şi Aurul Brad. Inter şi Aurul au disputat finala fazei judeţene a Cupei României, trofeul revenind formaţiei din Petrila. Dacă suntem la capitolul învingătoarelor sezonului trecut, să amintim şi campionii de la juniori. În competiţia juniorilor A (Tineretul de la Liga 4) s-a impus Jiul Petroşani, urmată în clasament de LPS Cetate Deva II şi Retezatul Haţeg. La juniori B a câştigat CFR Simeria, la juniori C CS Hunedoara, la juniori D ACSMF Hunedoara, iar la juniori E din nou CFR Simeria.

Ediţia inaugurală a Campionatului Judeţean de futsal a revenit lui ACS West Deva, în Cupa Satelor s-a impus echipa şcolii din Teliucu Inferior, iar în campionatul de old-boys mai buni s-au dovedit cei de la Inter Petrila.

Play-off şi play-out la Liga 4

Aşa cum v-am informat în Glasul Hunedoarei, vor fi modificări importante în sezonul viitor la nivelul Ligii a patra. Numărul de cluburi participante va rămâne acelaşi, 12, chiar dacă LPS Cetate Deva a retrogradat din Liga a treia. Aceasta deoarece dacă Cetate vine în Liga 4 formaţia secundă a clubului devean care a activat aici va coborî un eşalon, la Liga 5.

Ediţia de campionat 2019 – 2020 va avea un sezon regulat, cu 11 etape în tur şi 11 în retur. Primele şase clasate la finele sezonului regulat vor evolua în play-off, unde vor juca cinci meciuri tur şi cinci retur, în urma cărora se va desemna campioana. După acelaşi sistem se va juca şi în play-out, unde vor merge echipele de pe locurile 7 – 12. Sezonul va începe pe 17 august şi va disputa în acest an 2019 şi etape din retur, ultimă fiind programată pe 15 decembrie. Primele meciuri din anul viitor sunt programate pe 29 februarie, iar competiţia ar trebui să se încheie pe 31 mai. Înscrierile în Liga a patra se fac până pe 29 iulie.

În Liga 5 înscrierile se pot face până în data de 16 august. Turul este prevăzut să înceapă pe 8 septembrie 2019, iar returul pe 8 martie 2020, cu amendamentul că şi condiţiile meteorologice pot avea un cuvânt greu de spus în programarea competiţiei.

Trei tururi din Cupa României se joacă anul acesta

În Cupa României, faza judeţeană, primul tur va cuprinde o parte din echipele din Liga 5 şi va avea loc pe 25 august anul acesta. Turul al doilea, în care vor fi opt echipe din eşalonul cinci, se va juca în 1 septembrie. În turul trei, cel al optimilor de finală, vor intra în competiţie şi cele 12 formaţii din Liga 4, meciurile fiind programate în data de 18 septembrie. Sferturile de finală, semifinalele şi finala fazei judeţene a Cupei României se vor disputa în perioada aprilie – iunie 2020, la date care se vor stabili ulterior.