glasul-hd.ro Web analytics

Cultură

Expoziţie în tunelul „hăl mare”

O foto-galerie „underground” va fi vernisată sâmbătă, pe traseul Căii Ferate Miniere Ardelene. Expoziţia va cuprinde fotografii de artă şi fotografii-document amplasate în tunelul de peste 800 de metri lungime aflat pe linia îngustă Hunedoara – Govăjdie şi celebrează (cu o mică întârziere) Centenarul Marii Uniri.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Alternative Rurale al cărei proiect pentru crearea foto-galeriei „underground” este susţinut financiar de Ministerul Culturii. „Calea Ferată Minieră Ardeleană a fost dată în folosinţă pe 27 martie 1900. Am decis să amplasăm aici foto-galeria pentru că prin acest tunel au trecut spre Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia cei trei deputaţi cu drept de vot din Ţinutul Pădurenilor: Ion Alic Nica din Ghelar, Gheorghe Henţea din Lelese şi Ion Cicea Lăscuş din Cerbăl. Tot prin acest tunel au plecat pădurenii în Primul Război Mondial. O parte dintre ei s-au întors acasă tot pe aici. Oportunitatea vizitării expoziţiei în subteran, cu ajutorul felinarelor sau al lămpilor de mină, parcurgerea tunelului pe jos, sunt elemente de originalitate date de locaţie şi de modul nonconformist de expunere a artei, într-un spaţiu neconvenţional”, spune Sergiu Ţenţ, iniţiatorul proiectului.
Evenimentul va începe sâmbătă, la ora 11.00 la Furnalul de la Govăjdia. După speech-urile de aici se va trece la vizitarea galeriei de artă fotografică amenajată în tunelul „hăl mare”, la care se poate ajunge atât de pe drumul judeţean Teliuc – Govăjdie, în dreptul cătunului Căţânaş, cât şi dinspre Castelul Corvinilor, mai precis de pe strada Zlaşti. Organizatorii spun că vor amplasa şi indicatoare spre galeria foto din tunelul vechi de 118 ani.