glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Anchetă pentru distrugerile de la Feţele Albe

Sesizarea privind efectele incendiului din situl dacic a ajuns după trei săptămâni la procurori

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie au primit abia marţi sesizarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Hunedoara în ce priveşte distrugerile de vestigii antice produse în urma unui incendiu semnalat pe 14 noiembrie. Urmează o anchetă pentru a se stabili clar cauza incendiului şi, eventual, vinovaţii.

Primele suspiciuni ale administratorului Sarmizegetusei Regia (obiectiv aflat la câţiva kilometri de Feţele Albe, dar administrat de Consiliul Judeţean), Vladimir Brilinsky, s-au îndreptat spre practicanţi ai unor ritualuri mai puţin obişnuite care au lăsat la Feţele Albe candele aprinse. Îşi păstrează bănuiala şi acum, mai ales că, la faţa locului, au fost găsite candele de dimensiuni destul de mari.
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură au ajuns la Feţele Albe la câteva zile după incendiu. Conform directorului DJC Hunedoara, Mircea Brânduşe, o sesizare asupra distrugerilor provocate a fost făcută pe 22 noiembrie. Incendiul a ajuns în atenţia presei locale pe 14 noiembrie. Sesizarea DJC a fost transmisă către IPJ Hunedoara cu poşta specială, după cum spun reprezentanţii instituţiei. Reprezentanții IPJ Hunedoara declară că ea a ajuns în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăştie abia pe 4 decembrie.

Se aşteaptă o comisie de experţi

„Noi am întocmit o sesizare către IPJ Hunedoara pe 22 noiembrie. Mai departe nu ştim cât a durat şi unde a fost transmisă. În acelaşi timp, am sesizat şi Ministerul Culturii pentru a se numi o comisie de experţi care să evalueze cât de grave sunt distrugerile. E nevoie de experţi în piatră care pot face o asemenea evaluare”, spune arheologul Angelica Bălos, din cadrul DJC Hunedoara.
Profesorul Gelu Florea (coordonatorul ştiinţific al sitului Sarmizegetusa Regia) declară, la rându-i, că nu se poate pronunţa în ce priveşte efectele incendiului asupra vestigiilor de la Feţele Albe. „Din fericire, a ars doar vegetaţia măruntă acolo. Dacă se aprindeau copacii, era grav, foarte grav. Oricum, locul arată îngrozitor (în urma incendiului – n.red.): pietre arse, ziduri arse… Doar un expert în piatră antică poate spune cât de gravă este situaţia”.
Deşi se află la doar 4 kilometri de Sarmizegetusa Regia, situl antic de la Feţele Albe nu a fost transmis în administrarea Consiliului Judeţean (cum s-a întâmplat cu vechea capitală dacică).