ActualitateAdministrațieCultură
Evenimente deosebite și interesante la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva cu ocazia anului AVRAM IANCU
Ne aflăm la finalul primei luni dintr-un AN IMPORTANT din punct de vedere istoric și….sufletesc, pentru locuitorii județului Hunedoara si nu numai!
Anul 2024 a fost declarat, prin decret prezidențial, ”ANUL AVRAM IANCU”, aniversându-se 200 de ani de la nașterea revoluționarului român!
Specialiștii muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva pregătesc o serie de evenimente deosebite și interesante, despre care vor oferi detalii la momentul respectiv.
Aceștia, s-au gândit că povestiri despre OMUL Avram Iancu, despre locurile unde s-a născut, momentul când s-a născut, despre copilăria sa, despre evenimentele care i-au marcat tinerețea și care au contribuit la ceea ce va avea să fie, vor completa, frumos, tabloul Crăișorului!
Așa că, draga lor colegă MONICA DUȘAN, muzeograf la MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE BRAD, s-a apucat de scris și a alcătuit texte minunate, pe care le invităm să le lecturați, săptămânal, începând de azi, pe site-ul muzeului: https://mcdr.ro/…/112-avram-iancu-omul…/2024-01-29-10-40 .
Bine documentate, din scrieri și viu grai local, frumos ticluite, scrierile Monicăi merită toată atenția, de aceea aici vă vom reda doar fragmente care să vă deschidă poarta spre o lectură așezată și plăcută a întregului text.
”CÂND A VENIT ÎN LUME AVRĂMUȚ”:
”(…)într-o (…) zi frumoasă de vară, fierberea era mare în Vidra de Sus. Sătenii erau răsfirați pe dealuri, la sapă sau fân. Dinspre gospodării se auzea zgomot aspru de bardă sau ciocan. Văsarii lucrau îndârjit pentru a-și termina donițele, ciuberele, blidele, gioabele, căucele, tulnicele și celelalte lucruri din lemn pe care le confecționau ei, vidrenii, pentru a-și procura o brumă de agoniseală. Să mai fi fost cel mult vreo zece zile până la Târgul cel Mare al Găinii, unde se adunau oameni de pe toată valea Arieșului, dar și de pe cele trei Crișuri. Aici era câștigul lor cel mare din an, dar și veselia cea mai multă, de aceea lucrau cu spor și drag, gândindu-se la ziua ce se apropia cu pași repezi, o zi la fel de importantă pentru vidreni, precum ziua de Paști. (…) Doar în gospodăria lui Lisandru și a Mariei Iancu, născută Gligor, era mai multă liniște decât în mod obișnuit. Măriuța, sau Maria Mică, după cum îi spunea lumea datorită staturii mărunte, tocmai se pregătea să aducă pe lume al doilea copil. Băiatului, care curând văzu lumina zilei, îi puseră numele Avrămuț.” https://mcdr.ro/index.php/ro/expozitii-si-evenimente/expozitii-permanente/evenimentebrad/112-avram-iancu-omul-cand-a-venit-in-lume-avramut/2024-01-29-10-40 .