glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Eveniment spiritual la Orăștie. Episcopul greco-catolic de Lugoj, în mijlocul credincioșilor

Biserica Greco-Catolică “Sfântul Ilie Tezviteanul” din Orăștie va găzdui sâmbătă, 12 octombrie, “Întrunirea Reuniunilor Mariane” din Episcopia de Lugoj.

Credincioși de pe tot cuprinsul Eparhiei greco-catolice de Lugoj vor fi prezenți sâmbătă, la Orăștie, la un eveniment spiritual important în viața comunităților de credincioși din vestul țării.

Reuniunea Mariană este o asociație religioasă cu activitate caritabilă, ecumenică și culturală, care promovează o devoțiune deosebită față de Preasfânta Fecioară Maria, ca model de trăire creștină și de virtuți. Activitatea Reuniunii Mariane se desfășoară în parohii, sub autoritatea și cu sprijinul Bisericii Greco-Catolice, membrii asociației fiind credincioși în slujba aproapelui și ai Bisericii.

Întrunirea de la Orăștie va fi un prilej de comuniune și de schimb de experiență și idei pentru membrii Reuniunilor Mariane din parohiile Episcopiei de Lugoj, care acoperă patru județe – Hunedoara, Timiș, Arad și Caraș-Severin.

La evenimentul de la Orăștie va participa și Presfințitul Alexandru, episcopul greco-catolic de Lugoj, care va celebra Sfânta Liturghie la Biserica “Sfântul Ilie Tezviteanul”.

Peste 450 de ani de istorie

Reuniunea Mariană a fost fondată în anul 1563, la Roma, de un profesor al Colegiului Roman al Societății lui Isus, iezuitul belgian Johannes Leunis. Acesta i-a adunat în jurul său pe elevii cu care se ruga împreună, cerând ocrotirea Mariei, vorbind totodată tinerilor despre persoana Ei.

Reuniunea a fost aprobată oficial sub numele de „Prima Primaria”de către Papa Grigore XIII, în 1584. Papa Sixt al V-lea a aprobat în 1586 extinderea aceste întâlniri, cuprinzând și adulții care aveau o devoțiune specială pentru Fecioara Maria. Această mișcare s-a dezvoltat în timp, susținută fiind și de membrii clerului, astfel încât în fiecare parohie catolică s-au înființat societăți mariane, cu rol social și umanitar.

În Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică, prima Reuniune Mariană a luat ființă în anul 1903, la Cluj.

Programul “Întrunirii Reuniunilor Mariane” din Episcopia de Lugoj

9:30 – Rugăciunea Rozarului cu meditații, misterele de bucurie.  Consacrarea la Inima Imaculată a Sf. Fecioarei Maria.

10:00 – Sfânta și Dumnezeiască Liturghie Arhierească cu predica P.S. Alexandru – episcop de  Lugoj.  Răspunsurile vor fi date de către corul Bisericii ”Sfântul Ilie Tezviteanul” din Orăștie.

11:30 – Pauză

11:45 – Cuvântul de salut urmat de anunțarea delegaților și a programului pe parcursul zilei.

12:00 – Rugăciunea ”Îngerul Domnului”.

12:10 – Informații privind Asociațiile Mariane, situația reală din parohiile eparhiei de Lugoj.

Rolul Maicii Domnului ca model autentic de trăire creștină a credinței, fidelității, speranței și iubirii – Terezia Pintea

12:30 – Mărturii; cum se implementează carisma proprie a marianiștilor în parohii.

Propuneri de îmbunătățire.

13:00 – Pauză cu agapă

14:00 – Continuarea mărturiilor

14:30 – Meditație – pr. protopop Bindea Silviu

15:00 – Moment de mulțumire Domnului Isus Hristos prin mijlocirea Sfintei Fecioare.

Adorație Euharistică – meditații pr. Ioan Chișărău.

Cântece Euharistice – Corul ”Regina Păcii”.

Binecuvântarea Euharistică

16:00 – Rozarul Divinei Milostiviri

Axion – Cuvine-se cu adevărat

Cuvântul de încheiere al întrunirii – pr. Ioan Ioan Chișărău, asistent spiritual al Reuniunii Mariane.

Tags
Back to top button
Close
Close