glasul-hd.ro Web analytics

Cultură

„EM ART” – prima galerie de arte privată din judeţ a fost inaugurată aseară, la Deva (Galerie Foto)

Artistul plastic Mircea Popiţiu şi-a îndeplinit un vis: acela de a deschide o galerie de arte privată, funcţională, cochetă şi bine amplasată în oraş. Expoziţia inaugurală nu i-a aparţinut proprietarului, ci pictoriţei Elena Drăgulelei Dumitru, care a pus pe pânze „energii latente” exprimate în culori.

Mircea Popiţiu (medalion) ne-a mărturisit aseară că şi-a dorit o galerie de arte încă din prima zi în care a păşit în Deva, dar a avut nevoie de parcurgerea mai multor etape: „Am avut nevoie, mai întâi, de studii, pentru a deveni artist, apoi de experienţă, ca să pot să deschid acest spaţiu”. Artistul devean spune că nu consideră că iniţiativa lui reprezintă un risc financiar: „Eu nu văd galeria ca pe o afacere. Eu o văd ca un mijloc de promovare a artei şi a artiştilor. Sper ca şi cu ajutorul asociaţiei culturale pe care am înfiinţat-o să ne susţinem”. Popiţiu are un răspuns şi la o întrebare pe care i-ar adresa-o orice simplu localnic: Deva are o galerie de arte, la ce bun încă una?: „În tot spaţiul european în care am circulat oraşele au două, trei, cinci, zece galerii de arte. Deva era printre puţinele oraşe care nu avea decât o singură galerie. Galeria pe care eu am înfiinţat-o şi pe care o deschid astăzi nu vine în concurenţă cu Galeria «Forma», pe care o respect şi o admir şi în care am expus şi eu. Galeria «EM Art», vine ca o completare, ca un sprijin adus artiştilor. Într-un final, proprietarul ne-a dezvăluit şi semnificaţiile numelui galeriei: „ «E» vine de la Eva, nepoata mea care îmi moşteneşte, cred, parte din talent, iar «M» de la următoarea nepoată, Mara, care urmează să se nască în curând. Dar, în acelaşi timp puteţi să vă gândiţi şi la «E» – elită şi «M» – maeştri: «elita maeştrilor artei»”.

Un rezultat bun al facebook-ului

Tot la inaugurare, Mircea Popiţiu a dezvăluit şi de ce a ales-o pe Elena Drăgulelei Dumitru să fie prima expozantă în noua galerie de arte: „Pe Elena am cunoscut-o pe facebook (iată şi o parte bună a facebook-ului) şi am fost îndrăgostit de maniera ei de lucru şi uimit de performanţele ei. În galeriile din România n-am întâlnit-o. Este însă o ambasadoare a picturii româneşti. O s-o întâlniţi la Sankt Petesburg, la Munchen, la Razgrad, la Sofia, dar mai puţin în România. Am contactat-o şi, spre plăcuta mea surprindere, am primit un răspuns afirmativ. Nu pot să fiu decât încântat din acest motiv”.

Prof. Valentin Mureşan: „Dacă ştacheta se menţine ridicată, va deveni o galerie cunoscută”

La rândul său, Elena Drăgulelei Dumitru ne-a mărturisit că nu i s-a mai întâmplat să fie prima expozantă într-o galerie de arte: „Este o premieră pentru mine să expun chiar la inaugurarea unei galerii şi, sincer, sunt foarte emoţionată pentru că este o onoare. Plus că este în Deva, unde n-am mai fost de 25 de ani, iar acum am acceptat cu mare bucurie şi emoţie invitaţia. Sper să fie de bun augur. Îmi place (galeria – n.red.), e foarte cochetă şi primitoare. M-am desfăşurat, zic eu, foarte bine pe acest spaţiu”.
Prezent la inaugurarea de miercuri seara, criticul de artă, prof. dr. Valentin Mureşan, a considerat că startul noului spaţiu dedicat artelor este unul reuşit: „Dacă prima expoziţie e aceasta, la un nivel destul de înalt…, dacă păstrează ştacheta la acest nivel, galeria are şanse să devină foarte cunoscută şi vizitată de public. Dacă tot a chemat (proprietarul – n.red.) un artist foarte bun, acesta poate fi considerat nivelul de pornire. E foarte bine şi e important, ca să aibă public constant, trebuie să fie şi un nivel anume. Publicul prezent şi sala îmi indică însă faptul că se doreşte a fi o galerie pretenţioasă, cu expoziţii de nivel”.
„EM Art Gallery” se află pe strada 1 Decembrie 1918, peste drum de sediul Bibliotecii Judeţene.