glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Bătălia gradațiilor de merit ale profesorilor se duce în instanțe

Oficialii se plâng că fondul de salarii este pus în pericol de sentinţele cadrelor didactice care insistă să-şi primească banii într-o singură tranşă

Un fenomen care s-a extins în întreg județul Hunedoara este cel al cadrelor didactice care dau în judecată Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (IȘJ) pentru a obține sumele aferente gradațiilor de merit. Fenomenul este îngrijorător pentru reprezentanții instituției, având în vedere că legislația europeană le dă dreptul profesorilor să obțină acești bani, într-o singură tranșă și nu eșalonat așa cum prevede legislația românească. Dacă dascălii hunedoreni ar solicita banii într-o singură tranșă, activitatea IȘJ Hunedoara ar fi „colosal prejudiciată”, după cum precizează consilierul juridic al IȘJ Hunedoara.

Potrivit lui Ion Nistor, consilierului Juridic al IȘJ Hunedoara, mii de dascăli din județ au dat în judecată instituția mai sus menționată pentru a li se recunoaște gradațiile de merit și pentru a primi banii aferenți acestora.
În multe cazuri instanțele de judecată le-au dat câștig de cauză profesorilor care au dat în judecată inspectoratul, iar acum IȘJ Hunedoara le plătește eșalonat sumele de bani datorate. „Banii pentru plata hotărârilor judecătorești vin de la Ministerul Educației Naționale și se dau cadrelor didactice în funcție de rectificările bugetare, eșalonat. Tribunalul Hunedoara cunoaște numărul deosebit de mare al acestor sentințe favorabile cadrelor didactice! În acest sens, Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a centralizat toate sumele necesare unităților de învățământ din județ necesare pentru plata hotărârilor judecătorești cu termen de plată la 31 decembrie 2017 și le-a transmis către M.E.N.”, spune Ion Nistor.

Plăți eșalonate

Un precedent periculos, în opinia consilierului juridic Ion Nistor, a apărut după ce, Sorina Dan, profesoară de limba engleză la Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara, a dat în judecată IȘJ Hunedoara pentru a-și recupera banii, într-o singură tranşă şi a avut câştig de cauză.
Sorina Dan a obținut sentințe definitive în procesele cu IȘJ Hunedoara și, prin intermediul unui executor judecătoresc, a pus poprire pe cele patru conturi bancare și pe contul de la Trezorerie pentru a recupera banii într-o singură tranșă și nu eșalonat. „Acest aspect ne poate aduce un prejudiciu colosal, afectând buna desfășurare a activității unei instituții responsabile cu educarea și instruirea școlară a unui număr de circa 60.000 de copii şi elevi și cu plata salariilor a 6.000 de angajați din întregul județ. Inspectoratul școlar face plăți eșalonate pentru sute, chiar mii de sentințe judecătorești. Toate cadrele din județul Hunedoara au înţeles că plata se face eșalonat, numai Sorina Dan forțează instanțele să primească toți banii odată, creând un precedent juridic foarte periculos în județ, care pune sub semnul întrebării buna funcționare a instituțiilor învățământului hunedorean. Poprirea de pe conturi a fost ridicată după ce am plătit și cheltuielie cu executorul judecătoresc. În raporturile juridice cu profesoara Sorina Dan care a manifestat rea credință și vendetă în demersurile sale, inspectoratul școlar a procedat temeinic și legal”, a precizat Ion Nistor.
În prezent Sorina Dan a mai deschis un proces prin care solicită instanței de judecată actualizarea în funcție de inflație a sumei datorate de IȘJ pentru gradația de merit: „Inspectoratul voia să plătească eșalonat în cinci ani. Am fost cât se poate de înțelegătoare. Ce trebuia să facem?! În acest proces cerem suma referitoare la indicele de inflație. Este vorba de aproximativ 10.000 de lei. Ceea ce mai pot să adaug este că din partea noastră nu a fost rea intenție”, a declarat Gabriela Vasile, avocatul Sorinei Dan.

Lider sindical: „Cu puţin echilibru, problemele ar fi fost rezolvate”

Paul Rusu, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Hunedoara, a precizat că „rolul sindicatului este de observator tunci când se acordă gradațiile de merit. În acea perioadă (cu vreo opt ani în urmă –n.red.) nu era o repartiție riguroasă. Repartițiile gradațiilor erau făcute aleatoriu, spre deosebire de acum, când se fac matematic. În cazurile de acest gen ambele părți ar fi trebuit să manifeste puțin echilibru și problemele ar fost rezolvate. Noi am încercat să mediem situațiile de acest gen. Ar fi nedrept totuși ca un profesor să primească gradațiile de merit în condițiile în care salariile celorlalți sunt puse în pericol.”