glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

După 20 de ani. Cetățile dacice, tot ale nimănui

După două decenii de la includerea cetăților dacice din Munții Orăștiei în Lista patrimoniului mondial UNESCO, problemele cu care aceste monumente se confruntă au rămas, în cea mai mare parte, nerezolvate.

Aceasta a fost concluzia comisiilor, instituțiilor și autorităților care cunosc, gestionează, administrează sau au în atribuții problema cetăților dacice aflate în patrimoniul UNESCO – Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, Consiliul Județean Hunedoara, Consiliul Județean Alba, Prefectura Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Apelor și Pădurilor, Institutul Național al Patrimoniului, Agenția Națională a Ariilor Protejate, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, primăriile pe teritoriul cărora se află monumentele.
Deputații și senatorii din Comisia pentru relația cu UNESCO și reprezentanții instituțiilor menționate au participat joi la o ședință de lucru a comisiei parlamentare care a avut loc la sediul Consiliul Județean Hunedoara. Președintele comisiei, deputatul Ionel Palăr, susține că este prima dată când forul pe care-l conduce a reușit să adune într-un singur loc factorii de decizie. „Am avut ministerele de resort, administrația locală, parlamentarii celor două județe și colegii mei parlamentari din comisia Camerei Deputaților și Senatului. E un caz fericit. Am dorit neapărat să aibă loc astăzi, aici, în Hunedoara, această acțiune, pentru că, pe lângă faptul că se împlinesc 20 de ani de la includerea în patrimoniul UNESCO a cetăților dacice și pe lângă faptul că astăzi este Ziua siturilor culturale și istorice, am marcat acest moment cu o discuție strict tehnică și aplicată și mă refer la faptul că am obținut în Legea bugetului finanțelor publice pentru anul 2019 suma de 2 milioane de lei pentru realizarea PUZ-urilor pentru cetățile dacice”, a declarat Ionel Palăr.

Ce nu s-a rezolvat în 20 de ani

Șase cetăți dacice sunt pe lista UNESCO – cinci din județul Hunedoara (Sarmizegetusa Regia, Costești – Cetățuia, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie, Bănița) și una din județul Alba (Căpâlna). A fost o constatare unanimă în cursul întâlnirii la vârf de la Deva că Sarmizegetusa Regia este singura cetate din listă administrată corespunzător după preluarea ei de către Consiliul Județean Hunedoara și gestionată de un serviciu special de monumente. Restul cetăților sunt la voia sorții și angajamentele luate de autoritățile române în urmă cu 20 de ani față de UNESCO nu au fost respectate. Preluarea și a celorlalte cetăți de către consiliile județene din Hunedoara și Alba a fost varianta de administrare considerată cea mai bună de către cei prezenți la Deva.
În timpul ședinței de lucru a Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO s-a discutat deschis despre problemele cu care se confruntă cetățile dacice.
Cea mai mare problemă este regimul juridic al terenurilor. Sarmizegetusa Regia este singura care are regimul juridic clarificat și înscris în Cartea Funciară. Terenurile celorlalte cetăți dacice din județ aparțin unor proprietari privați, nu există extras de carte funciară și terenurile nu au număr cadastral.
În afară de Sarmizegetusa Regia, celelalte cetăți nu au un administrator. Diferența se vede în teren. În timp ce Sarmizegetusa Regia are pază, personal și este îngrijită, celalalte cetăți se degradează.
Amplasarea monumentelor peste terenuri din fondul forestier împiedică intervențiile rapide în cazul unor fenomene naturale ce pun în pericol integritatea monumentelor. Căderile de arbori au produs mai multe pagube, iar amenajamentele silvice nu sunt corelate cu strategiile care țin de situl arheologic – cercetări, lucrări de întreținere, conservare și restaurare.
Lipsa infrastructurii pentru accesul turiștilor la cetăți și braconajul arheologic ar fi celelalte probleme majore cu care se confruntă cetățile dacice.

“Nu poți să ai moștenire de familie o cetate dacică”

Președintele Comisiei pentru relația cu UNESCO, deputatul Ionel Palăr, susține că este urgentă reglementarea situației juridice a terenurilor. „După discuţia cu colegii noştri, după discuţia cu Oficiul Naţional de Cadastru, cu Ministerul Dezvoltării Regionale, cu Romsilva, am concluzionat că trebuie rezolvată această problemă de îndată. Concret, unde se poate interveni prin hotărâre de Guvern şi se permite, se va interveni, unde va trebui să legiferăm, va trebui să găsim formulele cele mai bune să rezolvă acest aspect. Se desprind două idei. Fie se poate merge pe expropiere de utilitate publică, cazul radical, pentru că noi, din momentul în care am inclus în patrimoniul UNESCO aceste cetăți ne-am luat angajamentul în fața forurilor internaționale că, juridic, aceste obiective vor fi în patrimoniul statului român. Ele astăzi nu sunt. Din păcate, 20 de ani, autoritățile statului român s-au prefăcut că acest lucru este rezolvat. Spunem lucrurile așa cum sunt ele, să nu mai cosmetizăm pentru că nu ajută la absolut nimic. Fie această formulă de expropiere, fie, acolo unde se poate, și autoritățile locale pot să facă schimb de teren cu proprietarii, acest lucru trebuie realizat. Nu vreau să supăr pe nimeni, sunt un om care ține foarte mult la proprietatea privată, dar nu poți să ai moștenire de familie o cetate dacică care aparține întregii Românii. Se pot găsi formule de compensare, pentru ca aceste lucruri să poată fi redate patrimoniului mondial”, a declarat deputatul.
Președintele Comisiei pentru relația cu UNESCO consideră că un termen rezonabil pentru preluarea în administrare a celorlalte cetăți dacice de către consiliile județene ar trebui să fie în acest mandat. Termen care depinde, spune deputatul, de voință politică, de buna intenție a politicienilor și de determinarea parlamentarilor de Hunedoara și Alba din toate partidele de a face front comun pentru binele cetăților dacice din Munții Orăștiei.

Semnal de alarmă și din partea istoricilor
“Am mai participat la astfel de discuții în mai multe rânduri. Sper, sincer, ca de data aceasta să facă ceva. Este esențial, într-adevăr, să fie preluate celelalte cetăți dacice din județul Hunedoara sub administrarea Consiliului Județean pentru că asta ar stopa cel puțin distrugerea lentă, dar continuă a lor, și după aceea s-ar putea face mai multe sau totul în privința conservării, restaurării lor. Trebuie păzite cetățile, adică stopată degradarea lor și, apoi, intervenit pentru conservarea și restaurarea lor. Dar, în primul rând, trebuie păzite”, spune istoricul Gelu Florea, coordonatorul șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.