glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Dulce-amar de Dăbuleni

Cum recunoşti adevărata lubeniţă - brand naţional

Altoiți după modelul de la greci și crescuți în nisipurile saharoase de la Dăbuleni, tratați ori netratați, pepenii ajung la noi, pe marginea drumului, de zece ori mai scumpi față de cum pleacă de-acasă, din Oltenia.

Cumpărată cu 30 de bani kilogramul și de proveniență mereu dubioasă, lubenița se vinde cu un leu pe tarabele din târguri, 1,5 lei din mașină, de la samsarii care colinda satele, și cu 3 lei pe marginea drumului (însă acest preț variază în funcție de mașina din care cobori și alte criterii de ordin vizual).

După ce s-a demonstrat că mare parte din pepenii noștri sunt importați, în timp ce ne căznim să exportăm prin Suedia sau alte țări doritoare, mai nou se demonstrează că celebrul soi de lubeniță „Dulcele de Dăbuleni” nu mai există în forma pură. Pepenii sunt altoiți, se nasc vreo 50 de feluri de hibrizi, de la 550 de producători autohtoni, fiindcă așa forțează natura. Și așa cere piața.

Mulți cultivatori n-au avut încotro și au abandonat sămânța-mamă. Mulți nu mai au demult semințe de soi local, Dulcele de Dăbuleni, ci s-au reorientat. Aleg Pata Neagră (lubenițele care au coaja închisă la culoare) și Sorento, lubenițele dungate. Rodirea și rezistența în fața dăunătorilor fac legea.

Obicei la zi de sărbătoare

„Este şi azi tradiţia ca de Sfânta Maria să se împartă lubeniţă. Pe măsură ce posibilităţile de transport au evoluat, a crescut şi suprafaţa cultivată, pepenii de la Dăbuleni fiind cunoscuţi în toată ţara şi chiar exportaţi în ţările fostei Uniuni Sovietice, Polonia, Cehoslovacia, Germania”, spune dr. ing. Vasile Toma, de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN).

Producătorii caută să-și vândă marfa cu orice preț, de aici și efortul de a se uni. Cooperativa Patria Lubenițelor Dăbuleni, structură înființată la îndemnul Primăriei și a Direcției Agricole Dolj promovează tocmai această idee, a solidarității și coagulării, în fața acestui du-te – vino de samasari care bat satul toată vara.

Lubenița de Dăbuleni este brand național de pepene verde și se evidențiază datorită calităților organoleptice date de solul nisipos, specific doar zonei Olteniei. Deși înscris la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, mulți intermediari se folosesc de etichetă și vând variante false ale produsului.

„Dulcele de Dăbuleni” are fructele mari, greutate variabila (5 – 8 kg), are suprafață netedă, dungi mijlocii de culoare verde închis și desen dantelat. Miezul este colorat uniform, roșu zmeuriu, cu gust dulce de tot.