glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Drumul spre Râuşor a fost refăcut. Celelalte se repară mai greu

Zona de agrement Râuşor este din nou accesibilă după ce Consiliul Judeţean a reparat destul de rapid drumul rupt de ape în trei locuri, pe porţiuni de zeci de metri. În Poiana Pelegii nu se va putea ajunge prea curând pe patru roţi. Nici la Cabana Pietrele.

 „Se poate urca la Râuşor cu orice, inclusiv cu autocarul. Drumul a fost reparat, doar că mai lipseşte stratul de asfalt. De circulat se circulă bine pe drum, doar că, pe viitor, e nevoie să-i punem şi gabioane astfel încât să nu mai fie rupt de ape. Pe Valea Râului Mare (drumul spre Poiana Pelegii), se va interveni în zilele următoare cu un utilaj al Primăriei”, spune primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang.

 Riscuri crescute pentru turişti

 Drumul spre Poiana Pelegii a fost închis încă din primăvară de Consiliul Judeţean din cauza unei surpări. Ploaia torențială din urmă cu două săptămâni l-a rupt în alte câteva locuri. Poiana Pelegii este cel mai important loc pentru acţiunile de salvare derulate de Salvamont Hunedoara pentru că de aici puteau fi preluaţi cel mai uşor de o ambulanţă turiştii care se accidentau pe vreun traseu din zona mediană a Masivului Retezat. Acum acest lucru nu mai este posibil. „Încercăm, împreună cu celelalte instituţii abilitate, să facem cumva ca, peste câteva zile măcar, drumul să poată fi parcurs măcar cu ATV-ul pe care îl avem în dotare, astfel încât să putem coborî un eventual accidentat până la punctul în care poate fi preluat de o ambulanţă. Rămâne însă problema drumului spre Pietrele. De la Cârnic în sus nu mai poate fi parcurs nici măcar cu tractorul”, spune Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara.

Cabana Pietrele este un alt punct de permanenţă al salvamontiştilor pe timp de vară şi, în acelaşi timp, capătul sudic al „bulevardului” din Retezat (Pietrele – Genţiana – Şaua Bucurei, lacul Bucura, Poiana Pelegii). Chiar dacă este important în „reţeaua” folosită pentru acţiunile de salvare, este inaccesibi. Pe drum s-a format un torent care a săpat, în unele locuri, şanţuri mai adânci de un metru.

Cele două drumuri sunt administrate, începând din 2015, de către Direcţia Silvică Hunedoara, însă reprezentanţii acesteia nu au putut fi contactaţi pentru a spune dacă au sau nu în plan vreo reparaţie urgentă a căilor de acces amintite.

Back to top button