glasul-hd.ro Web analytics

Economic

DHS e bun de plată, chiar şi retroactiv. Ministerul Mediului ţine cu dinţii de eco-taxa pentru biciclete

Ministerul Mediului mai trage o palmă producătorilor de pe piaţa din România. După şase ani de activitate în judeţul Hunedoara, Eurosport DHS este constrâns să plătească retroactiv o taxă la Fondul de Mediu pentru anvelopele de prim montaj. Pe litera legii, taxa impusă de autorităţile centrale se traduce ca fiind o eco-taxă, în contextul în care bicicleta este cel mai puţin poluant mijloc de transport.

În luna iulie cotidianul Glasul Hunedoarei prezenta situaţia aberantă în care se află producătorul de biciclete Eurosport DHS, unul dintre cei mai mari din Europa. După şase ani de activitate în municipiul Deva, fabrica de biciclete a fost obligată să plătească taxe şi penalităţi de aproximativ 1,5 milioane de lei pentru utilizarea anvelopelor. Taxa este prevăzută într-una dintre legile de mediu. Autorităţile locale şi parlamentarii judeţului au încercat să semnaleze absurdul situaţiei în care se află producătorul de biciclete din judeţul Hunedoara, însă răspunsul primit din partea Ministerului Mediului a constat într-o explicaţie a stării de fapt şi un mulţumesc respectuos pentru sugestia acestora de a anula prevederea respectivă.

O lege… şi încă una

Eco-taxa pentru biciclete este prevăzută uşor evaziv într-o hotărâre de guvern, emisă în 2004, peste care se suprapune o alta adoptată în acelaşi an. Prima hotărâre – HG 2406/2004, scuteşte de la plată producătorii care utilizează anvelopele de prim montaj ca materie primă, dar nu specifică clar că şi în cazul bicicletelor se aplică „derogarea”. Peste actul administrativ se suprapune o altă Hotărâre de Guvern – 170/2004 privind gestionarea anvelopelor uzate. Doar că, „excepţiile de aplicabilitate în cazul celei de-a doua Hotărâri de Guvern nu se aplică şi în cazul bicicletelor”, spun reprezentanţii Ministerului Mediului în răspunsul formulat la interpelarea deputatului Carmen Hărău pe această temă. Reprezentanţii Ministerului Mediului mai spun şi că „SC Eurosport DHS s-a adresat în repetate rânduri pe această temă autorităţilor locale dar şi centrale, dar în condiţiile prevăzute de legislaţia actuală societatea nu poate fi exonerată de la obligaţiile de plată”. Cu alte cuvinte, suma imputată producătorului de biciclete de către Administraţia Fondului de Mediu va trebui plătită, iar aceasta se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei.

O notă de plată cât pentru şase ani

Bizar este şi faptul că în toţi cei şase ani de activitate producătorul de biciclete a fost obiectul mai multor controale şi verificări, însă până acum niciun organ de control nu i-a adus în vedere că este obligat să plătească această taxă. Nota de plată a venit pentru ultimii şase ani, la pachet cu penalităţile de rigoare. Reprezentanţii DHS au atacat în instanţă decizia AFM, şi au declarat la începutul lunii iulie că sunt hotărâţi să îşi caute dreptatea până la CEDO, cu atât mai mult cu cât o astfel de taxă nu se plăteşte în nicio ţară din Uniunea Europeană. Fabrica de biciclete de la Sântuhalm are aproximativ 400 de angajaţi, mai multe puncte de lucru în ţară şi este cel mai mare producător de biciclete din România. Potrivit poziţiei acţionarilor DHS făcută publică în iulie, aceştia ar putea lua în calcul şi o eventuală retragere de pe piaţa din România dacă vor fi obligaţi ca în cele din urmă să plătească suma imputată de AFM.

Vezi și

Close