glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deva va avea un Centru de Inovare și Imaginație Civică

Primăria Deva va înființa Centrul de Inovare și Imaginație Civică, un proiect prin care cetățenii, grupurile profesionale și specialiștii din mediul economic și universitar se pot implica în dezvoltarea orașului și pot veni cu idei și propuneri pentru comunitatea locală.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) Deva va deveni funcțional luna viitoare. Inițiativa face parte dintr-un proiect mai amplu al administrației locale, cu finanțare nerambursabilă, derulat în parteneriat cu un ONG.
Potrivit reprezentanților Primăriei Deva, centrul va fi un loc unde reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar se pot întâlni și discuta despre transformările urbane și despre provocările municipiului. Centrul va gestiona procese de analiză și va elabora proiecte pilot pentru comunitate, va funcționa ca o echipă inter-departamentală a municipalității, care urmărește să identifice și să utilizeze resursele comunității pentru diferitele teme în dezbatere.
Un model de succes există deja în Cluj-Napoca, unde Primăria municipiului a lansat un Centru de Inovare și Imaginație Civică în octombrie 2017. Glasul Hunedoarei a solicitat Primăriei Deva informații despre activitatea și scopul Centrului de Inovare și Imaginație Civică pe care-l va deschide în noiembrie.

De la mobilitate urbană, la dezvoltare socială

Potrivit Biroului Programe Dezvoltare al Primăriei Deva, va fi organizată o campanie de promovare a Centrului, campanie care se va desfășura pe o perioadă de trei luni. Campania îi va informa pe cetățenii Devei că pot veni cu idei sau initiațive valoroase pentru oraș, iar Centrul va fi locul unde se vor culege și dezbate toate propunerile care vizează modernizarea și dezvoltarea municipiului pe mai multe direcții, de la mobilitate urbană la orașul Smart City, de la proiecte cultural-artistice, la aspecte care țin de dezvoltarea socială. Centrul va încuraja participarea și implicarea cetățenilor în dezvoltarea Devei și utilizarea resurselor creative ale comunității pentru viitorul orașului.
În cadrul Centrului se vor organiza zece reuniuni, în perioada noiembrie 2019 – septembrie 2021. La fiecare întâlnire vor participa aproximativ 30 de persoane, reprezentanți ai municipalității, ai partenerului de proiect, societății civile, grupului țintă, în funcție de tematica abordată la fiecare întâlnire. Centrul va deveni funcțional începând de luna viitoare, când va fi stabilită data primei întâlniri, care va fi făcută publică printr-un comunicat de presă și afișarea pe site-ul instituției și al partenerului.
În prima etapă, activitățile Centrului de Inovare și Imaginație Civică vor fi organizate de echipa de implementare a proiectului, formată din angajați ai Primăriei Deva, numită prin dispoziție a primarului Devei. Ulterior, va fi desemnat un coordonator al Centrului, care va colabora cu departamentele de specialitate din primărie.
Cetățenii pot să transmită sugestii și propuneri Centrului, unde va fi un responsabil pentru relația cu societatea civilă, care va înregistra solicitările, propunerile, sau la Registratura Primăriei Deva. Când vor avea loc cele zece întâlniri organizate, cetățenii care au depus sugestii și propuneri vor fi invitați.
Sediul Centrului de Inovare și Imaginație Civică Deva va fi în Piața Victoriei, bloc 8, parter, lângă sediul SMURD.

Modelul de la Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a inaugurat Centrul de Inovare și Imaginație Civică în luna octombrie 2017. CIIC Cluj-Napoca a fost gândit ca un laborator permanent în care să se dezvolte diferitele forme de colaborare între actorii din oraș. Scopul Centrului este să testeze idei noi și proiecte inovative, urmărind să folosească potențialul creativ al comunității locale pentru dezvoltarea unor politici de inovare urbană. CIIC este coordonat de directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca. Prima dezbatere a CIIC Cluj-Napoca a avut ca temă reabilitarea unui parc din municipiu. La întâlnire au participat reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România, ai societății civile, parteneri locali ai administrației, parlamentari clujeni și consilieri locali.

Back to top button