glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Deva mileniului III: 3 ore să pui ilegal o ţeavă, peste 3.600 să o dai la o parte

Odiseea familiei din Sântuhalm care s-a trezit cu drumul de acces spre locuinţă barat de o ţeavă de gaz nu s-a terminat. Conducta este bine-merci la locul ei, iar funcţionarii instituţiilor publice nu pot da un termen clar până la rezolvarea cazului.

În 2003, soţii Ungurianu au cumpărat un teren pe strada Sântuhalm la numărul 8 A. Apoi s-au apucat să-şi ridice o casă. Abia în 2013 au terminat-o şi intabulat-o. Din 2003 şi până acum au plătit impozite şi taxe primăriei în valoare de peste 10.000 de lei (două maşini, un apartament în Deva, teren în Sântuhalm, apoi impozit şi pentru casă). Iar acestea sunt doar impozitele plătite direct, „din mână”, fără a se mai lua seama de impozitele indirecte plătite de fiecare cetăţean al Devei (parte din impozitul pe salariu, de exemplu).

Pe 3 noiembrie, familia Ungurianu s-a trezit că drumul de acces spre casa lor (situată la 80 de metri distanţă de DN 7, într-o zonă în care mai există alte două imobile neterminate şi încă trei parcele pentru case) este barat de o conductă de gaz metan. Muncitorii le-au spus că aşa ar fi primit ordin, să ridice conducta, până atunci aflată la nivelul solului, cu 30 de centimetri, pe motiv că aşa ar fi proiectul. Trei ore a durat lucrarea. Peste 3.600 de ore au trecut de-atunci şi nimeni n-a fost în stare să descâlcească problema până la capăt.

Săptămânal la Primărie

„La începutul acestui an, au venit în control cei de la ISU şi cei de la Inspecţia în Construcţii. Mi s-a spus că ridicarea conductei de gaz peste nivelul drumului încalcă legea. Nu ştim ce să mai facem. Mergem săptămânal la Primărie solicitând rezolvarea problemei. Noi avem autorizaţie de construcţie emisă de Primăria Devei, iar în toate actele este prevăzut şi drum de acces, acel drum care e şi acum blocat. După ce s-au lămurit, cred, toţi cei din Primăria Deva că acel drum există în acte, dar nu e inclus în inventarul domeniului public, au început să ne spună că vor rezolva ei problema, vor îngropa ţeava de gaz, doar că nu au buget. Acum au buget, însă noi suntem forţaţi să aşteptăm şi să mergem săptămânal la Primărie”, spune Mihaela Ungurianu.

Viceprimarul Devei, Răzvan Mareş, ne-a declarat ieri că demersurile pentru rezolvarea anomaliei de pe strada Sântuhalm nr. 8 A sunt începute, însă a precizat că nu poate avansa un termen până la care situaţia va reveni la normal.

Tags