glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Deva, Aninoasa şi Vulcanul – oraşele repetente la capitolul „zone verzi”

Cu 15 ani în urmă, doar oraşul Hunedoara respecta normele minime europene în ce priveşte suprafaţa de zone verzi pe cap de locuitor. Asta nicidecum mulţumită primarilor post-decembrişti, ci abordării administrative locale de pe vremea-n care funcţiona vechiul combinat siderurgic. În 2004, Deva avea doar 1 metru pătrat de zonă verde pentru fiecare locuitor. Prin diferite tertipuri mai mult administrative, majoritatea oraşelor din judeţ au reuşit să ajungă la limita minimă europeană. Mai puţin reşedinţa de judeţ şi două oraşe din Valea Jiului, Vulcan şi Aninoasa.

Conform unei ordonanţe de urgenţă din 2007, toate oraşele din România erau obligate să aibă, la data de 31 decembrie 2010, minimum 20 de metri pătraţi de zonă verde pe cap de locuitor, iar la finele anului 2013, cel puţin 26 de metri pătraţi. În anii ce au urmat ordonanţei, profitând de necesitatea refacerii planurilor urbanistice generale, cele mai multe primării au „rezolvat problema” incluzând în intravilan şi zone de la marginea oraşelor care, până la acel moment, erau considerate simple păşuni, ori păduri din extravilan.  Parcuri şi zone verzi nou apărute în oraşele hunedorene au fost prea puţine.

Ordonanţa amintită prevede şi amenzi pentru primăriile care nu se conformează, cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei, sancţiuni pe care nu le aplică însă nimeni.

Oraşul „sănătos” abia respiră

La tertipul modificării Planului Urbanistic General a apelat şi Primăria Deva pentru a-şi mări suprafaţa de zonă verde aferentă fiecărui locuitor. Degeaba însă. Reşedinţa de judeţ se numără printre oraşele codaşe la acest capitol: „Nu am acum date exacte, însă vă pot spune cu siguranţă că fiecare dintre cele trei oraşe, Deva, Vulcan şi Aninoasa, au mai puţin de 10 metri pătraţi de zonă verde pe cap de locuitor. În 2008, Primăria Deva a avut un proiect finanţat cu bani de la Fondul de Mediu pentru mărirea suprafeţelor de zonă verde dar, în loc să se spargă betoane şi să se pună gazon, s-a întâmplat invers, cel puţin în zona Bejan, unde pe zona verde s-au turnat betoane. Nici proiectele cu fonduri europene derulate în oraş nu cred că au generat noi zone verzi. Din datele noastre reiese că au fost ocupate zone verzi cu betoane”, spune şefa Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş.

Bilanţul prezentat de Primăria Deva la finalizarea „proiectelor de regenerare urbană” aplicate în zona Dacia, Platforma Ardealul, B-dul Decebal (parţial), B-dul Iuliu Maniu şi Piaţa Arras susţine că, prin aceste iniţiative, s-au reabilitat 15.900 de metri pătraţi de zone verzi.

Tags
Back to top button
Close
Close