glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Brandul” Sarmizegetusei Regia va fi refăcut

Toţi stâlpii din Marele Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia vor fi înlocuiţi în această vară. Consiliul Judeţean Hunedoara face acum ultimii paşi în acest scop, în cadrul unui demers început încă din 2013, dar blocat în veroasa birocraţie românească.

Ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean de astăzi cuprinde şi un proiect referitor la înlocuirea stâlpilor de lemn din Marele Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa Regia, emblema vizuală a monumentului istoric amintit. Dacă proiectul va trece de votul consilierilor judeţeni în forma propusă, întreaga lucrare, cu tot cu proiectare şi cheltuieli neprevăzute, va costa aproximativ 100.000 de lei. Proiectul cuprinde şi înlocuirea balustradei metalice de lângă „drumul pavat” de la Regia cu una din lemn.

O imagine creată cu 35 de ani în urmă

Cei 118 stâlpi au fost amplasaţi pe parcursul dezastruosului proces de restaurare a Sarmizegetusei Regia de la începutul anilor ’80, când aici s-a intervenit brutal, turnându-se inclusiv ziduri de sprijin din beton. În ce priveşte refacerea Marelui Sanctuar Circular, (care, mai mult ca sigur, avea şi un acoperiş) specialiştii de atunci s-au rezumat la a amplasa stâlpi de lemn în gropile descoperite de arheologi. Nu au ştiut însă exact înălţimea stâlpilor originali, aşa că au decis să se încadreze între limita minimă, de 1,2 metri şi cea maximă estimată, de trei metri. Pentru aspect au mai pus şi stâlpi de înălţimi intermediare care descriau, în anii ’80, curbe parabolice în spaţiu, o alegere a arhitectului care s-a ocupat atunci de proiect.

Debandada de după 1990

După Revoluţie, Marele Sanctuar Circular a devenit una dintre principalele ţinte ale turiştilor vandali. Au fost turişti care se urcau pe stâlpi, se sprijineau de ei, sau chiar lăsau candele aprinse care au dus la incendierea lemnului foarte uscat. S-a întâmplat asta mai ales din 2000 până-n 2012, când obiectivul a fost preluat în administrare de Consiliul Judeţean. Totuşi, cei mai mulţi stâlpi au fost doborâţi de natură, după cum spune administratorul, Vladimir Brilinsky. „La topirea zăpezilor, apa intra la baza stâlpilor, iar aceştia au putrezit. Se vor amplasa stâlpi din lemn de gorun tratat corespunzător. Întreaga lucrare se va face sub supraveghere arheologică de către o firmă autorizată în domeniu. Sperăm că operaţiunea va începe efectiv în iunie şi nu va dura foarte mult. În ce priveşte înlocuirea balustradei metalice de lângă drumul pavat cu una de lemn, vom încerca să folosim cât mai puţine cuie. Este un alt pas înainte pe care reuşim să-l facem. Practic, se revigorează brandul Sarmizegetusei Regia, Marele Sanctuar Circular”, spune Brilinsky, adăugând apoi în glumă: „Deja avem oferte de la turişti care vor să ducă vechii stâlpi acasă. Noi îi dăm şi gratis, cu condiţia ca turistul interesat să ia bucata de stâlp şi să şi-o ducă singur”, până la maşină.

2

Tags