glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Darius Câmpean, în contextul dezbaterii pe tema minelor Lonea şi Lupeni: „Sunt pro-european, dar nu în genunchi”

Jumătatea lui noiembrie este deja trecută şi încă nu se ştie ce se va întâmpla cu două exploatări miniere extrem de importante din Valea Jiului: vor continua să producă sau vor intra pe program de închidere? Liderul principalului sindicat al minerilor, Darius Câmpean, spune că, în mod normal, Guvernul şi Comisia Europeană au o singură cale de urmat: continuarea producţiei la Lonea şi Lupeni. Conform unor documente semnate în 2016, cele două exploatări au termen de încetare a producţiei data de 31 decembrie 2018.

De la bun început trebuie să precizăm că, ieri, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, nu a putut fi contactat pentru detalii despre soarta minelor Lupeni şi Lonea. Liderul Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean (foto), spune însă că, recent, s-a făcut o re-notificare a Comisiei Europene, semnată şi de premierul Viorica Dăncilă, prin care se arată că exploatările amintite nu pot fi intra pe program de închidere la 31 decembrie din motive tehnice şi strategice. Straturile de cărbune „deschise” nu au putut fi epuizate în doar doi ani, 2017 şi 2018, iar Termocentrala Mintia (încă importantă în sistemul energetic naţional) nu poate funcţiona doar cu cărbune din import.

Povestea unui studiu neacceptat

Cu câteva săptămâni în urmă, INSEMEX Petroşani (singurul institut specializat în siguranţa exploatărilor miniere din România) înainta un raport de specialitate în care arăta acelaşi lucru: dacă minele se închid fără ca straturile de cărbune aflate în exploatare să fie epuizate, apar tot felul de pericole, de la explozii ce se pot manifesta şi la suprafaţă, până la surpări şi emanarea de gaze periculoase. Comisia Europeană a reacţionat însă spunând, printre rânduri, că suspectează INSEMEX de lipsă de obiectivitate, sugerând că un astfel de studiu ar trebui făcut de un alt institut specializat. „În Europa astfel de institute mai sunt doar în Polonia şi în Germania. Sunt absolut sigur că orice studiu va fi făcut, de către oricine care ţine la corectitudine, va ajunge la aceleaşi concluzii. Comisia Europeană nu spune că studiul INSEMEX nu ar fi corect, ci că INSEMEX nu ar avea un grad suficient de independenţă faţă de statul român. Eu sunt pro-european, dar nu în genunchi. Pe acel studiu şi-au pus semnătura nişte specialişti în domeniu. Dacă oprim producţia la Lupeni şi Lonea (pe 31 decembrie 2018 – n.red.) cineva va trebui să răspundă mai târziu. Şi nu voi fi eu acela!”, declară Darius Câmpean.

Reguli care pot fi schimbate?

Încetarea producţiei la Lonea şi Lupeni pe 31 decembrie 2018 a apărut ca o consecinţă a Deciziei 787 din 2010 a Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive. Darius Câmpean spune însă că acelaşi act emis chiar de Comisia Europeană prevede destul de clar că o mină de huilă nu poate fi închisă înainte ca stratul de cărbune aflat în exploatare să fie epuizat. În ce priveşte disponibilizările care ar trebui făcute de CEH în decembrie, circa 800 la număr, Câmpean spune că amploarea acestora depinde de soarta celor două mine: „Şi-n alţi ani am mai avut, de exemplu, prevăzute 1000 de disponibilizări şi s-au făcut doar 500. Rămân la părerea că cele două exploatări nu pot fi închise, în mod logic, iar, din orice punct de vedere va fi nevoie de o asumare (a continuării producţiei – n.red.) de la minister. Mina Lupeni este acum cea mai bună din CEH. Produce 1000 de tone pe zi”.