glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

„Dac Fest” 2018 – un eveniment de trecut obligatoriu în agendă

Între 27 şi 29 iulie, la Uroi, are loc cel mai mare festival de reenactment istoric cu temă antică din România

„Dac Fest” a ajuns la ediţia a 9-a şi continuă să crească de la un an la altul, fapt confirmat şi de programul anunţat până acum de către organizatori, dar şi de detaliile pe care aceştia le-au „scăpat” reporterilor. Nu vor să spună foarte multe pentru că, pentru ei, cel mai important lucru este prezenţa turiştilor la eveniment. Vorbim despre o satisfacţie strict profesională, deoarece şi anul acesta accesul la toate manifestările este gratuit.

O „taberna” romană se numără printre noutăţile cu care organizatorii „Dac Fest” vor veni anul acesta în faţa publicului. Pe lângă reconstituirea locului în care romanii beau şi mâncau, vor exista deja obişnuitele ateliere civile şi militare antice care cuprind o gamă destul de largă de activităţi, de la gastronomie şi împletituri, până la confecţionarea armelor după metodele şi tehnicile folosite cu două milenii în urmă. „Va fi o taberna romană reconstituită, dar vor mai fi şi alte noutăţi. Vom avea ritualuri noi pe care le vom prezenta publicului. Nu vă spun despre ce este vorba, dar, cu siguranţă, cei care vor veni să le vadă nu vor regreta. Anul acesta vom reuşi să asigurăm ghidaj gratuit şi la ruinele vilei romane de la Rapolt. Sâmbăta de la ora 11.00 va fi ghidajul în situl de la Uroi, iar duminica se va face mica excursie cu ghizi la villa romană. Activităţile de pe platoul de la poalele Măgurii Uroiului vor începe de la ora 12.00, în zilele de sâmbătă şi duminică. Încercăm să aducem şi o catapultă sau o balista. Normal că vom avea şi demonstraţiile de lupte dar şi «bătăliile» mult apreciate de public. Nu va lipsi nici focul sacru de după concertul de sâmbăta seara. Vor fi peste 200 de reenactori de la şase organizaţii de profil din ţară. ”, spune Angelica Bălos, vicepreşedintele filialei din Deva a Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna” – principalul organizator al evenimentului.

Orele „bătăliilor”

Vineri, 27 iulie, „Dac Fest” va începe la ora 21.00 cu o paradă de costume antice în centrul oraşului Simeria. Sâmbătă, 28 iulie, la ora 12.00 se deschid atelierele de pe platoul de lângă Măgura Uroiului. La ora 16.00 sunt programate antrenamentele militare, iar la ora 17.00 va fi rândul unui prim ritual antic. Vor urma jocuri de gladiatori şi dansuri antice, iar prima „ciocnire a civilizaţiilor din războaiele daco-romane” va avea loc cu începere de la 18.30. O oră mai târziu va începe un concert susţinut de trupele Focul Viu, Trei Parale şi Nightloosers.

Duminică, 29 iulie, la 12.30 va începe concursul „Sica de Aur”, urmat de un alt ritual antic. La ora 14.00 sunt programate alte demonstraţii militare, iar la ora 15.00 va începe partea a doua din „războiul” pusă în scenă sâmbăta. Organizatorii precizează însă că pot surveni modificări în program, însă speră ca acestea să însemne  doar„plus- minus câteva minute la orele de începere”, după cum spune şi Angelica Bălos.

 

 

 

Back to top button