glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Consiliul Local Deva nu a putut alege un „primar interimar”. Niciunul dintre cei doi propuși, Mareș și Moș, nu a întrunit numărul de voturi necesar

Miercuri, Consiliul Local Deva a fost convocat pentru a-l alege pe cel care va conduce administrația locală, după ce fostul edil Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare. Cele două propuneri ale aleșilor locali au fost Răzvan Mareș (PSRO) și Ovidiu Moș (PSD), cei doi viceprimari ai municipiului Deva, dar niciunul nu a întrunit numărul minim de voturi, necesar pentru a primi funcția.

Ieri, în urma primirii Ordinului de încetare a mandatului fostului primar Mircia Muntean, 11 consilieri locali de la PNL și PSRO au convocat o ședință de Consiliu Local de îndată, pentru numirea celui care va prelua atribuțiile edilului, în perioada următoare. La ora 11, în sala de ședință erau, însă, doar 18 aleși locali, lipsind Luminița Hurgoiu (PSD), Nicu Sav (ALDE) și Claudia Mihu (PNL). Cea din urmă, Claudia Mihu, a semnat proiectul de hotărâre, dar la vot nu și-a făcut prezența. Contactată de „Glasul Hunedoarei” pentru a-și motiva gestul, Mihu nu a răspuns la telefon. Aceasta a anunțat că demisionează din partid, la începutul lunii aprilie, dar Consiliul Local nu a luat încă act de demisie, ea fiind în continuare ales local. Ceilalți doi consilieri locali absenți au lipsit motivat, Luminița Hurgoiu fiind plecată în Turcia, iar Nicu Sav, având probleme de sănătate.

Cineva a trădat

Municipiul Deva are 21 de consilieri locali, dar la ședință au participat cinci aleși PSD, patru de la PNL, șase de la PSRO, unul de la ALDE și doi de la UDMR. În urma votului secret de ieri, Răzvan Mareș a întrunit 8 voturi, iar Ovidiu Moș – 10. Mareș ar fi trebuit să aibă, dacă nimeni nu-l „trăda”, 10 voturi, suma aleșilor PNL și PSRO. Insuficient însă pentru amândoi, pentru că, potrivit legii administrației publice locale, ca să fie desemnat „primar interimar”, unul dintre cei doi ar fi trebuit să întrunească 11 voturi, adică majoritatea voturilor consilierilor locali în funcție. „Nefiind întrunit numărul de 11 voturi, care înseamnă majoritatea consilierilor locali în funcție, la această dată fiind 21 de aleși, nu a fost ales niciunul dintre cei doi viceprimari. Se va convoca o nouă ședință de Consiliu”, a spus secretarul Primăriei municipiului Deva, Laura Sârbu.

O nouă încercare de alegere a „primarului interimar”

În această dimineață, la ora 10, aleșii locali vor încerca, din nou, să aleagă o persoană care să preia atribuțiile de primar. De această dată ședința de îndată a fost convocată de consilierii locali PSD, care au simțit ieri că se poate ca Ovidiu Moș să devină „edil interimar”. Rămâne de văzut dacă jocurile politice din umbră făcute de social-democrați vor avea succes și dacă Moș va deveni primul om al administrației locale devene.

Caseta 1Fără primar, ședința ordinară nu se poate ține

Dacă astăzi va fi desemnată persoana care va ocupa funcția de „primar interimar”, în aceeași zi ar putea avea loc o ședință pentru a trece cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a ședinței ordinare, convocată legal de Mircia Muntean, înainte de a-i înceta mandatul. „Ședința a fost convocată de primarul la acea dată în funcție, Mircia Muntean. În acest moment, nu avem un primar în funcție, așadar, cu siguranță, domnii consilieri vor încerca să mai convoace ședințe, până vor reuși să numească pe cineva. În acest moment, nu avem cum să ținem ședința, pentru că nu are cine să o conducă, nefiind primar în funcție”, a declarat secretarul Primăriei Deva, Laura Sârbu.

Mircia Muntean a fost transferat la Penitenciarul Aiudcaseta 2

Mircia Muntean, fostul primar al municipiului Deva, a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud. Începând de luni după-masă, Muntean a fost încarcerat la Penitenciarul Deva, dar marți seară el a ajuns la închisoarea din județul Alba, acolo unde își va ispăși pedeapsa. Timp de 21 de zile el va fi într-o perioadă de carantină, în care trebuie să se obișnuiască cu detenția, trebuie să îi fie stabilit regimul de detenție și să îi fie făcute toate analizele.

Mircia Muntean a fost condamnat, în vara anului 2016, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Alcoolul la volan”, dar la această pedeapsă aplicată de instanța de fond a Înaltei Curți de Casație și Justiție, se adaugă și cei patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, astfel că primarul Devei va avea de executat, în final, șase ani de închisoare. Sentința instanței de fond a fost contestată, iar dosarul a ajuns, încă din data de 31 ianuarie 2017, la completul de cinci judecători. Decizia definitivă a fost pronunțată luni, în dosarul „Alcoolul la volan”, instanța respingând apelul lui Mircia Muntean. Acesta rămâne cu pedeapsa aplicată inițial de completul de trei judecători a ÎCCJ, respectiv 6 ani de închisoare cu executare.

Tags

4 Comments

  1. Felicitări.
    Poate îndeplini 3 obiective sportive ale Devei toate gratuit prin fondul național de dezvoltare si investiții:
    Stadion Deva nou capacitate 20 mii locuri,cu tribune circulare deci stadion închis.
    Sala polivalenta noua lângă Deva capacitate 10 mii locuri(daca va fii mai mică nu se vor putea desfășura campionate europene si mondiale la diferite sporturi, fiind necesar fata de cea noua din Cluj si de o sala mare de încălzire dedesubt).
    Sala de sport pentru colegiul tehnic Transilvania fostul liceu auto ,mai exact la unitatea din Dacia unde exista teren generos, Liceul având 1600 elevi dar nu au sala , astfel îndeplinind visul a zeci de generații de deveni.succes. Toți primarii de 27 ani si jumate dupa 1989 au zis da facem si nu au facut aceste 3 obiective.Si un patinoar al Devei trebuie , nu unul inchiriat.